Izrael/Okupowane Terytoria Palestyńskie: Konieczność przeprowadzenia śledztwa w sprawie zabójstwa cywilów, w tym dzieci oraz kamerzysty agencji Reuters przez armię izraelską. – Amnesty International

-Podczas ataków, które izraelska armia przeprowadziła po tym, jak jej żołnierze ponieśli śmierć w walce, zlekceważono życie ludności cywilnej- – stwierdziło Amnesty International. -Można odnieść wrażenie, że w izraelskim wojsku panuje atmosfera bezkarności, która przyczynia się do rutynowego użycia siły w sposób lekkomyślny i nieproporcjonalny-.
Śmierć poniosło co najmniej 18 Palestyńczyków, w tym także dzieci i nieuzbrojeni cywile. Ponad 30 osób zostało rannych podczas ataków przeprowadzonych w Strefie Gazy przez izraelskie samoloty i  wojsko lądowe wspierane przez czołgi. Trzech żołnierzy izraelskich zginęło wcześniej w konfrontacji z palestyńskimi bojownikami podczas ataku armii izraelskiej w Strefie Gazy.
Wśród zabitych był operator agencji Reuters Fadel Shana, trafiony pociskiem z izraelskiego czołgu. Kamerzysta przedostał się na miejsce zdarzenia w wyraźnie oznakowanym samochodzie -TV-Press-. Zginął, gdy zaczął filmować czołg.
-Fadel Shana prawdopodobnie został zabity umyślnie, chociaż był cywilem, który nie brał udziału w atakach na siły izraelskie- – ogłosiło Amnesty International.
Amnesty International potępia przeprowadzane przez palestyńskie grupy zbrojne ataki rakietowe, których ofiarami padają izraelscy cywile. Organizacja apeluje o zakończenie wszelkich działań tego typu; żąda też postawienia przed sądem wszystkich sprawców.
-Potępiamy wszystkie ataki na ludność cywilną, także ten przeprowadzony 9 kwietnia przez Islamski Dżihad w pompowni paliwa na przejściu Nahal Oz, gdzie zginęło dwóch izraelskich cywilów- – ogłosiło Amnesty International. -Konflikt trwający między siłami Izraela i Palestyny w nieproporcjonalny i całkowicie niedopuszczalny sposób godzi w ludność cywilną, zwłaszcza Palestyńczyków zamieszkujących Strefę Gazy-.
Tłumaczyła Ola Szkudłapska