Jak pisać na rzecz równości?

Zapraszamy na ostatnie z cyklu spotkanie poświęcone językowi i dyskryminacji. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wykorzystywać narzędzia medialne aby przeciwstawiać się dyskryminacji, jak mobilizować do działania lokalne społeczności i jak robić to z Amnesty International, 19 marca zapraszamy na seminarium w Katowicach.

Chcemy, aby aktywiści i aktywistki NGO, dziennikarze i dziennikarki, a także blogerzy i blogerki działali razem, zrozumieli przyczyny dyskryminacji oraz zmobilizowali swoje lokalne społeczności do przeciwstawienia się jej.
Aby wziąć udział w seminarium  należy wypełnić formularz zgłoszeniowy do 15 marca. W razie pytań prosimy o kontakt: szkolenia@amnesty.org.pl,
Program spotkania obejmuje następujące zagadnienia:

• wstęp do praw człowieka, co to jest dyskryminacja?
  • jak identyfikować zachowania i problemy dyskryminacyjne
  • media jako narzędzie zmiany – rozwiązywanie problemów związanych z dyskryminacją w środowisku lokalnym
  • dyskryminacja a język
  • jak pisać o dyskryminacji, jak współpracować z osobami jej doświadczającymi

Każda osoba uczestnicząca w spotkaniu otrzyma zaświadczenia uczestnictwa w szkoleniu.
W czasie spotkania zapewniamy obiad, przerwy kawowe  oraz zwrot kosztów dojazdu.
Seminarium organizowane jest w ramach projektu „Razem mamy siłę: Stop dyskryminacji!”, który realizowany jest w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG.

Manifest przeciwko nienawiści

Powiązany temat

Prawa człowieka w Polsce. Jak rozmawiać z młodzieżą na trudne tematy?

Powiązany temat

W nowym roku szkolnym zmieniaj świat na lepsze z projektem Start The Change