Jak rozliczyć współudział państw europejskich w programie tajnych wiezień CIA? – Amnesty International

Jak rozliczyć współudział państw europejskich w programie tajnych wiezień CIA?

Dzięki Amnesty International pojawi się okazja, by Hélène Flautre przeprowadziła rozmowę z Andrzejem Seremetem o postępowaniu wyjaśniającym sprawę tajnych więzień CIA w Polsce.

Amnesty International od lat monitoruje kwestię tajnych więzień CIA w Polsce i Europie. Apeluje do polityków o reakcję i jawność postępowania wyjaśniającego tę sprawę, informuje media o postępach i zagrożeniach tego procesu. Ostatnią reakcją Amnesty International na kierunek, jaki przybrała debata publiczna, było wysłanie listów otwartych do Prezydenta RP, Rzecznika Praw Obywatelskich oraz posłów sejmowej Komisji Odpowiedzialności Konstytucyjnej.

Już w środę (16 maja 2012 roku) pojawi się okazja, by wspólnie zastanowić się, jak rozliczyć współudział państw europejskich w programie tajnych więzień CIA, na ile postępowanie sądowe w tej sprawie może być tajne, jakie są priorytety w państwie prawa – zapewnienie porządku konstytucyjnego, czy prerogatywy służb specjalnych, wreszcie – jak wygląda sytuacja Polski w stosunku do innych państw europejskich.

Amnesty International organizuje konferencję w odpowiedzi na opinie, jakie pojawiły się w polskich mediach po opublikowaniu przecieków o postawieniu zarzutów Zbigniewowi Siemiątkowskiemu. Chcielibyśmy zastanowić się, dlaczego w debacie publicznej pojawiały się głosy usprawiedliwiające łamanie prawa, jak dochodzenie w sprawie tajnych więzień wygląda w innych krajach Europy.

Udział wezmą:

Hél-ne Flautre, sprawozdawca Parlamentu Europejskiego ds. tajnych wiezień CIA w Europe

Jacek Żakowski, dziennikarz

Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska

Adam Bodnar, członek zarządu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka

Rozmowę poprowadzi:

Adam Krzykowski, dziennikarz

Panel odbędzie się w środę, 16 maja 2012 roku o godzinie 16:30
w sali 256 Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego
ul . Dobra 56/66, 00-312 Warszawa

wstęp wolny

Poniżej listy wysłane do Prezydenta RP, Bronisława Komorowskiego, Rzecznika Praw Obywatelskich, prof Ireny Lipowicz, oraz do ok. 20 posłów, w tym do Leszka Millera.

plakat_CIA

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity