Jak rozliczyć współudział państw europejskich w programie tajnych wiezień CIA?

Amnesty International od lat monitoruje kwestię tajnych więzień CIA w Polsce i Europie. Apeluje do polityków o reakcję i jawność postępowania wyjaśniającego tę sprawę, informuje media o postępach i zagrożeniach tego procesu. Ostatnią reakcją Amnesty International na kierunek, jaki przybrała debata publiczna, było wysłanie listów otwartych do Prezydenta RP, Rzecznika Praw Obywatelskich oraz posłów sejmowej Komisji Odpowiedzialności Konstytucyjnej.
Już w środę (16 maja 2012 roku) pojawi się okazja, by wspólnie zastanowić się, jak rozliczyć współudział państw europejskich w programie tajnych więzień CIA, na ile postępowanie sądowe w tej sprawie może być tajne, jakie są priorytety w państwie prawa – zapewnienie porządku konstytucyjnego, czy prerogatywy służb specjalnych, wreszcie – jak wygląda sytuacja Polski w stosunku do innych państw europejskich.
Amnesty International organizuje konferencję w odpowiedzi na opinie, jakie pojawiły się w polskich mediach po opublikowaniu przecieków o postawieniu zarzutów Zbigniewowi Siemiątkowskiemu. Chcielibyśmy zastanowić się, dlaczego w debacie publicznej pojawiały się głosy usprawiedliwiające łamanie prawa, jak dochodzenie w sprawie tajnych więzień wygląda w innych krajach Europy.
Udział wezmą:
Hél-ne Flautre, sprawozdawca Parlamentu Europejskiego ds. tajnych wiezień CIA w Europe
Jacek Żakowski, dziennikarz
Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska
Adam Bodnar, członek zarządu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka
Rozmowę poprowadzi:
Adam Krzykowski, dziennikarz
Panel odbędzie się w środę, 16 maja 2012 roku o godzinie 16:30
w sali 256 Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego
ul . Dobra 56/66, 00-312 Warszawa
wstęp wolny
Poniżej listy wysłane do Prezydenta RP, Bronisława Komorowskiego, Rzecznika Praw Obywatelskich, prof Ireny Lipowicz, oraz do ok. 20 posłów, w tym do Leszka Millera.
plakat_CIA