MOC jest z młodzieżą! Jak zespoły młodzieżowe stworzyły swoje kampanie na rzecz praw człowieka dzięki projektowi Twój głos ma MOC!” – Amnesty International

Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka.

W ramach projektu “Twój głos ma MOC!” pracujemy także z młodzieżą szkolną. Głównym celem projektu jest rozwijanie wśród młodych ludzi wiedzy, umiejętności i odwagi do podejmowania działań w obronie praw człowieka!

Do udziału w projekcie zostały wyłonione cztery Zespoły młodzieżowe: z Poznania, Mińska Mazowieckiego, Kętrzyna oraz Wrocławia.

Zespół Amnesty International przygotował młode osoby do zaplanowania i realizacji kampanii na wybrany przez nie temat dotyczący praw człowieka. Pracowałyśmy i pracowaliśmy z młodzieżą metodą design thinking (metoda kreatywnego projektowania kampanii). Scenariusz z jakiego korzystałyśmy_liśmy podczas spotkań z uczennicami_uczniami jest dostępny w publikacji “Twój głos ma MOC!” w rozdziale “Aktywizm na rzecz praw człowieka” (zachęcamy do skorzystania – do stosowania nie tylko z młodzieżą!).

Po wakacjach Zespoły młodzieżowe rozpoczną realizację kampanii, ale już teraz chwalimy się ich pomysłami i projektami:

1) Zespół młodzieżowy z VI LO we Wrocławiu ruszył z kampanią MolestowaNIE! Jej celem jest zwiększenie świadomości na temat problemu molestowania seksualnego kobiet i dziewczyn, zachęcanie do reagowania i przeciwdziałania przemocy ze względu na płeć. Kampanię można śledzić w mediach społecznościowych:
Instagram: www.instagram.com/molestowa.nie/
Facebook: www.facebook.com/MolestowaNie-108046068553187
Po wakacjach szykują się warsztaty samoobrony, wywiady oraz sondaż uliczny nt. problemu molestowania seksualnego wśród mieszkanek_mieszkańców Wrocławia.

2) Zespół młodzieżowy ze Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych “Sztama” z Kętrzyna zaprojektował kampanię dotyczącą presji rówieśniczej i braku akceptacji w szkole. Jej celem jest pokazanie skali problemu, z którym mierzą się młode osoby, zapewnienie wsparcia tym, którzy go doświadczają oraz szerzenie świadomości o znaczeniu dobrego samopoczucia. Pierwszymi działaniami młodzieży było uruchomienie anonimowej skrzynki, na którą młodzież może zgłaszać swoje problemy oraz zorganizowanie w I LO w Kętrzynie akcji pod hasłem “Dnia Dinozaura”, celebrującej naszą różnorodność.
Wyjaśnienie tajemniczej nazwy wydarzenia oraz relacje z kolejnych działań młodzieży można śledzić na profilu instagramowym kampanii: www.instagram.com/amnestyprojectketrzyn/.

3) Młodzież z Liceum im. Macierzy Szkolnej w Mińsku Mazowieckim przygotowała kampanię na temat szkodliwości negatywnych komentarzy na temat stylu czy wizerunku młodej osoby. Zespół opracował poświęconą temu ankietę, którą rozesłał do innych szkół. Ogłoszono konkurs na pracę plastyczną w tej tematyce, a obecnie trwają prace nad krótkim filmikiem, którego premiera, połączona z wynikami konkursu plastycznego i wystawą prac, odbędzie się już we wrześniu! Scenariusz młodzież napisała sama, casting do filmu również przeprowadziła samodzielnie.
Relacje z tych działań znajdą się wkrótce w mediach społecznościowych.

4) Młodzież ze Szkolnej Grupy Praw Człowieka nr 157 z International School of Poznań realizuje na Instagramie własną kampanię dotyczącą wolności słowa. Swoje prace młodzież rozpoczęła od przeprowadzenia szkolnej ankiety, analizującej, jak wolność słowa postrzegają ich koledzy i koleżanki. W trakcie kampanii młodzież będzie zwracać uwagę na wolność słowa w takich instytucjach, jak szkoła oraz w mediach społecznościowych.
Obserwujcie profil Szkolnej Grupy Praw Człowieka nr 157. Od września będzie się tam sporo działo: www.instagram.com/amnestyschoolgroup157/

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak to jest realizować kampanię to będzie ku temu okazja!

Po wakacjach zaprosimy młode osoby do wspólnego udziału w mini kampanii na rzecz praw człowieka, ale to, jak ją przeprowadzą będzie zależało od nich samych. Podzielimy się wiedzą i doświadczeniem zdobytym podczas realizacji opisanych wyżej działań!

Jeśli już teraz wiesz, że chcesz wziąć udział, napisz do justyna.kuzar@amnesty.org.pl

program Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowan przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG

Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.
Projekt realizowany we współpracy z Amnesty International Norway.

Dowiedz się więcej o projekcie „Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka

Apel w obronie polskiej szkoły