Japonia/ Korea Północna: pięciu porwanym obywateli Japonii musi zostać zagwarantowana wolność wyboru – Amnesty International

Amnesty International twierdzi, że -władze Japonii i Korei Północnej powinny dać japońskim obywatelom, którzy zostali porwani i siłą zabrani do Korei Północnej w latach siedemdziesiątych a obecnie odwiedzają Japonię, całkowitą wolność wyboru miejsca, w którym chcą zamieszkać-.

Ponadto Amnesty International nalega aby -rząd Korei Północnej podał do publicznej wiadomości wszelkie informacje związane z powyższymi porwaniami oraz ujawnił istotne szczegóły dotyczące śmierci ośmiu innych Japończyków, którzy zostali porwani do Korei Północnej w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych-.

Tło historyczne:

Na historycznym szczycie w Pyongyang, który odbył się 17 września z udziałem premiera Japonii Junichiro Koizumi i przywódcy Korei Północnej Kim Jong-il, ten ostatni przeprosił za porwania 13 japońskich obywateli, którzy zostali siłą zabrani do Korei Północnej w późnych latach siedemdziesiątych i wczesnych latach osiemdziesiątych. Wcześniej Korea Północna zaprzeczała jakoby była odpowiedzialna za zaginięcie japońskich obywateli. Przez wiele lat ta kwestia psuła stosunki pomiędzy Japonią a Koreą Północną.

Pięciu z porwanych 13 Japończyków wciąż żyje i obecnie odwiedza Japonię. Utrzymuję się, że pozostałych ośmiu Japończyków zmarło z przyczyn naturalnych lub popełniło samobójstwo. Korea Północna rzekomo wykorzystywała porwanych do tego aby szkolili koreańskich szpiegów w japońskiej kulturze i języku.

Amnesty International nie ma dostępu do bezstronnych informacji o porwaniach i z powodu ograniczeń nałożonych przez władze Korei Północnej nie ma pozwolenia na niezależne zbadanie sprawy w Korei Północnej.