Jemen: Pięciu obcokrajowców zwolnionych z więzienia – Amnesty International

Jemen: Pięciu obcokrajowców zwolnionych z więzienia

MDE 31/016/2006
Samiullah Baloch został zwolniony z więzienia 10 grudnia 2006 roku. Bliskie mu osoby poinformowały Amnesty International, że został on siłą zatrzymany przez pakistańskie służby wywiadowcze. W pierwszych dniach zatrzymania był torturowany, przetrzymywano go również w odosobnieniu.
Jego brat Obaidullah Ali Baloch został zwolniony w lipcu 2006 roku. Trzeci z braci, senator Sanaullah Baloch, napisał podziękowanie skierowane do Amnesty International:
-Po wyjściu na wolność mojego brata, Samiullaha Balocha, stałem się dłużnikiem Amnesty International- [moja rodzina i ja] jesteśmy bardzo wdzięczni za Wasze zainteresowanie i pracę włożoną w uwolnienie mojego brata… Wasze wysiłki i współczucie oraz zrozumienie, które okazaliście nam w trudnych chwilach dały nam odwagę i nadzieję oraz umożliwiły uwolnienie Samiullaha Balocha.-