Jennifer Latheef – Amnesty International

Jennifer Latheef

Jennifer Latheef jest dziennikarką i działaczką na rzecz praw człowieka na Malediwach. Brała udział w pokojowej manifestacji, protestując przeciwko zabiciu przez straż więzienną czterech młodych skazańców. Dwa dni później Jennifer została aresztowana, zamknięta w więzieniu, a następnie skazana pod zarzutem -terroryzmu- na karę dziesięciu lat pozbawienia wolności.
Dziś Jennifer jest wolna, przesyła podziękowania wszystkim, którzy pracowali dla jej uwolnienia, w tym dla Amnesty International.
            -Więzienie Maafushi, izolacja, strach i groźby, ohydne warunki, obrzydliwe, wywołujące mdłości jedzenie… to wszystko tylko po to, żeby cię złamać. Wytrwałam dzięki jednej nadziei – nadziei na to, że nie zostałam zapomniana, że ktoś na zewnątrz pokaże mój los światu.
            Niewiarygodne: choć nie zdawałam sobie wtedy z tego sprawy, tysiące ludzi oferowało pomoc, ponieważ miałam wsparcie Amnesty International-.