Jeśli tylko tego chcemy, 2016 może być rokiem zmiany – Amnesty International

Jeśli tylko tego chcemy, 2016 może być rokiem zmiany

Czasami można poczuć, że nasz świat kręci się wokół własnej osi. Konflikty narastają i napędzają największy kryzys uchodźczy od czasów II wojny światowej. Dyskryminacja mniejszości jest powszechna. Represyjne reżimy bezlitośnie rozprawiają się z ludźmi, którzy walczą o prawa człowieka.

Nie możemy udawać, że rzeczywistość, w której żyjemy nie istnieje. Ale możemy walczyć o świat, którego chcemy.

W tym roku dołącz do ludzi z całego świata, którzy wspólnie protestują. Powiedzmy naszym rządom, że 2016 będzie rokiem sprawiedliwości.

Powiedzmy im, że nie mogą mówić o wolności wypowiedzi, jednocześnie aresztując pokojowych demonstrantów i opozycjonistów. Nie mogą mówić o pokoju, a w tym samym czasie być największym na świecie producentem broni. Wreszcie nie mogą  mówić o prawach człowieka i odmawiać uchodźcom bezpiecznych i legalnych dróg dotarcia do bezpiecznych miejsc.

Kiedykolwiek i gdziekolwiek władza nas zawodzi, musimy pociągać ją do odpowiedzialności. Musimy działać wspólnie i mieć pewność że nikt nie pozostaje w tyle.

Możemy mieć wpływ – korzystajmy z tego. Chcemy sprawiedliwości – sprawmy, że taki właśnie będzie 2016 rok.

Salil Shetty
Sekretarz Generalny Amnesty International