Już w piątek dowiemy się, kto otrzyma nagrodę dziennikarską Pióro Nadziei 2013 – Amnesty International

Już w piątek dowiemy się, kto otrzyma nagrodę dziennikarską Pióro Nadziei 2013

Wybrano już teksty i autorów nominowanych w konkursie na najlepszy tekst prasowy o prawach człowieka. 18 października o godz. 19:00 podczas 29. Warszawskiego Festiwalu Filmowego poznamy zwycięzców i osoby wyróżnione.

Jury w składzie: Max Cegielski, Agnieszka Gałka (prezeska Amnesty International), Lidia Ostałowska, Ewa Siedlecka i dr Jacek Wasilewski, nominowało następujące osoby:

Agatę Grzybowską i Wojciecha Karpieszuka za tekst Zabić geja, reportaż o niebezpieczeństwach na jakie narażona jest społeczność LGBT w Ugandzie, “Gazeta Wyborcza” “Duży Format”, luty 2013;

Anetę Jerską za tekst Rabin odbudowuje palestyński dom, wywiad z liderem organizacji “Rabini na rzecz praw człowieka” rabinem Arikiem W. Aschermanem, walczącym o prawa Palestyńczyków, “Przekrój”, wrzesień 2012;

Michała Majewskiego i Pawła Reszkę za tekst Niewolnicy znad Wisły, reportaż o Wietnamczykach pracujących na Wólce Kosowskiej pod Warszawą, będących ofiarami handlu ludźmi, “Wprost”, wrzesień 2012.

Zwycięzcę konkursu poznamy podczas uroczystej gali 18 października o godz. 19:00 w Kinotece (sala 2) podczas 29. Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Wręczenie nagrody odbędzie się przed filmem Barzan, dokumentem opowiadającym historię człowieka niesłusznie oskarżonego o terroryzm przez amerykańskie służby. Film ukazuje absurdalność działań administracji, która z powodu bezpieczeństwa ogranicza wolność obywateli.

Jury w swoim postanowieniu podkreśliło, że nagrodziło teksty odznaczające się dziennikarską rzetelnością i zaangażowaniem w temat. W tym roku w konkursie wzięło udział ponad 50 artykułów opublikowanych od maja 2012 do kwietnia 2013. Obok reportaży zgłoszono wiele wywiadów, tekstom pisanym do prasy codziennej towarzyszyły te z tygodników społeczno-politycznych, magazynów kulturalnych czy portali internetowych. Tematy podejmowane w tekstach obejmowały zarówno przypadki łamania praw człowieka w wielu państwach świata, jak również z zaangażowaniem opisywały sprawy w Polsce.

W poprzednich latach wśród wyróżnionych Piórem Nadziei byli: Natalia Bloch, Bartek Dobroch, Agnieszka Fiedorowicz, Andrzej Goszczyński, Magdalena Grzebałkowska, Małgorzata Kolińska-Dąbrowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Katarzyna Kwiatkowska, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Joanna Podgórska, Ewa Siedlecka, Witold Szabłowski i Jacek Żakowski.

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych