Już w piątek wręczenie Pióra Nadziei 2014! – Amnesty International

Już w piątek wręczenie Pióra Nadziei 2014!

Wybrano już teksty i autorów nominowanych w konkursie na najlepszy tekst prasowy o prawach człowieka. 17 października o godz. 19:00 podczas 30. Warszawskiego Festiwalu Filmowego poznamy zwycięzców i osoby wyróżnione.<br /> <br />

Jury w składzie: Max Cegielski, Draginja Nadaždin, Lidia Ostałowska, Ewa Siedlecka i dr hab. Jacek Wasilewski nominowało następujące osoby:

– W tegorocznym konkursie dziennikarskim Amnesty International nominowaliśmy aż 5 osób. Świadczy to o dużej konkurencji i o wyjątkowo trudnym wyborze, przed którym stało jury – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International, która brała udział w obradach jury.
Spośród nominowanych przyznana zostanie nagroda główna – statuetka Pióra Nadziei 2014 – oraz równorzędne wyróżniania. Wyniki konkursu poznamy podczas gali wręczenia nagród, 17 października o godz. 19:00 w Kinotece przed filmem Dawid i ja, który wyświetlany jest w ramach Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Dokument Dawid i ja opowiada o niesłusznie skazanym za morderstwo Davidzie McCallumie, który przesiedział w więzieniu 29 lat oraz o walce, jaką w jego obronie podjęła grupa prawników i reżyser dokumentu.
Jury w swoim postanowieniu podkreśliło, że nagrodziło teksty odznaczające się dziennikarską rzetelnością i zaangażowaniem w temat. W konkursie wzięło udział kilkadziesiąt tekstów opublikowanych od maja 2013 do kwietnia 2014. Obok reportaży zgłoszono wiele wywiadów, tekstom pisanym do prasy codziennej towarzyszyły te z tygodników społeczno-politycznych, magazynów kulturalnych czy portali internetowych. Tematy podejmowane w tekstach obejmowały zarówno przypadki łamania praw człowieka w wielu państwach świata, jak również z zaangażowaniem opisywały sprawy w Polsce.
W poprzednich latach wśród zwycięzców Pióra Nadziei byli: Michał Majewski i Paweł Reszka, Natalia Bloch, Bartek Dobroch, Agnieszka Fiedorowicz, Andrzej Goszczyński, Magdalena Grzebałkowska, Małgorzata Kolińska-Dąbrowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Katarzyna Kwiatkowska, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Joanna Podgórska, Ewa Siedlecka, Witold Szabłowski i Jacek Żakowski.

Foto: Statuetka Pióra Nadziei 2013 dla Michała Majewskiego i Pawła Reszki.

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych