Każdy z nas może być obrońcą praw człowieka – Amnesty International

Każdy z nas może być obrońcą praw człowieka

800 młodych osób z całej Polski weźmie udział w nowym projekcie edukacyjnym Amnesty International "Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach". Będą się uczyć jak skutecznie chronić prawa człowieka w swoim najbliższym otoczeniu.

Augustów, Cieszyn, Szczecin, Rzeszów – to tylko niektóre z 80 miejsc, gdzie młodzi ludzie dowiedzą się jak rozpoznawać naruszenia praw człowieka w swojej lokalnej społeczności i działać na rzecz ich rozwiązania.

– Większość z nich zaczyna już dziś i przez 12 tygodni będzie uczyć się o prawach człowieka za pomocą platformy e-learningowej, gdzie przygotowaliśmy dla nich specjalny kurs. Grupy będą się też spotykać co tydzień i realizować zadania, które pomogą im zdobyć umiejętności niezbędne do skutecznego działania na rzecz praw człowieka w ich najbliższym otoczeniu – tłumaczy Weronika Rokicka, koordynatorka projektu.

– Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach- to pierwszy projekt dotyczących praw człowieka na tak ogromną skalę realizowany w Polsce. Przez ostatni miesiąc napływały do Amnesty International zgłoszenia z wielu miast i miejscowości. Na rzecz praw człowieka będą działać zarówno gimnazjaliści z Lipia na Śląsku, licealiści z Wrocławia, harcerki z Działdowa i inni, którzy zdecydowali się podjąć wyzwanie. Już wkrótce rezultaty ich działań będzie można zobaczyć stronie internetowej amnesty.org.pl.

Po 3 miesiącach Amnesty International będzie zachęcać grupy, żeby wykorzystały swoją wiedzę i napisały własny projekt mający na celu pozytywną zmianę w swojej lokalnej społeczności.

– Liczymy, że udział w projekcie będzie dla nich jedynie początkiem, inspiracją do działania i zaowocuje 80 małymi projektami na rzecz praw człowieka – mówi Weronika Rokicka.

Projekt realizowany przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista_ka ds. digital fundraisingu

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy