Kalendarze Empatii na Maratonie Pisania Listów – Amnesty International

Kalendarze Empatii na Maratonie Pisania Listów

W ramach tegorocznego Maratonu Pisania Listów Amnesty International przygotowało specjalne Kalendarze Empatii dedykowane bohaterom wydarzenia. W Warszawie powstał również mural zainspirowany tym pomysłem, a na Allegro można licytować pięć kalendarzy na aukcji charytatywnej.

Kalendarze empatii dedykowane są więźniom sumienia i innym osobom, których prawa zostały złamane. – Te kalendarze to “kawałki więzienia” przeniesione do wolnego świata i przypominające o losie skazanych. Osoba otrzymująca kalendarz może gwoździem odznaczyć każdy dzień i chociaż częściowo poczuć się jak więzień odsiadujący długi wyrok – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International.

W ramach akcji kalendarze otrzymały znane osobistości ze świata polityki, mediów i sztuki m.in. prezydent Bronisław Komorowski, Sting, Etgar Keret, Grzegorz Miecugow, Monika Brodka, Gaba Kulka, Czesław Mozil, Henryk Wujec, Marcin Bosak, Tymon Tymański, Jacek Żakowski, Katarzyna Figura, białoruski opozycjonista Zmicier Barodka. Każda osoba otrzymała unikalny kalendarz dedykowany wybranemu bohaterowi lub bohaterce Maratonu.

Pod koniec listopada powstał także w Warszawie mural związany z akcją. Mural wykonany przez zespół Artura Wabika przedstawia Alesia Bialackiego, dziewczyny z Pussy Riot oraz więźnia z Guantanamo, Hussaina Almerfedi, którzy na więziennym kalendarzu odznaczają kolejne dni do końca wyroku. Każdy przechodzień może odznaczyć na muralu dzień, a hasło Możesz skrócić ich wyrok. Napisz list zachęca do wzięcia udziału w Maratonie Pisania Listów. Mural znajduje się na Rondzie “Ziutka”, na skrzyżowaniu ulic Górczewskiej i Prymasa Tysiąclecia.

Akcja prowadzona jest także w grupach lokalnych Amnesty International i szkołach wspierających prawa człowieka w całej Polsce. Organizatorzy maratonu oraz uczniowie otrzymali instrukcje, jak wykonać samodzielnie kalendarz i w ten sposób wczuć się w rolę więźniów sumienia, dla których podejmują akcje w swoim lokalnym środowisku.

Między 3 a 17 grudnia odbywać się będą aukcje charytatywne 5 kalendarzy na Allegro. Cały dochód ze sprzedaży Kalendarzy Empatii zostanie przeznaczony na działania w obronie bohaterów i bohaterek Maratonu Pisania Listów. Dzięki temu każdy może stać się właścicielem kalendarza i w ten sposób pomóc osobom niesłusznie uwięzionym. Licytujemy kalendarze dedykowane następującym osobom:

• Aleś Bialacki – białoruski obrońca praw człowieka – licytuj kalendarz >>
  • Pussy Riot – autorki piosenki wymierzonej w rosyjski reżim – licytuj kalendarz >>
  • Hussain Salem Mohammed Almerfedi – więzień Guantanamo – licytuj kalendarz >>
  • Narges Mohammadi – obrończyni praw człowieka z Iranu – licytuj kalendarz >>
  • Chiou Ho-shun – skazany na karę śmierci obywatel Tajwanu – licytuj kalendarz >>
Więcej informacji: www.amnesty.org.pl/aukcje

W dniach 8-9 grudnia, w ponad 200 miejscach w całej Polsce, odbędzie się XIII Maraton Pisania Listów Amnesty International. W czasie Maratonu przez 24 godziny pisane są ręcznie listy w obronie kilkunastu konkretnych osób lub grup osób, których prawa zostały złamane. Wysyłane są również listy wsparcia. Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje nam się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji kilku bądź kilkunastu osób, których prawa człowieka zostały złamane.
Zapraszamy wszystkich do udziału w Maratonie Pisania Listów 8 i 9 grudnia i do śledzenia relacji z całej Polski na stronie Wydarzenia na Facebooku.

Uwolnijmy Białoruskiego opozycjonistę Pawła Sewiaryńca!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych