Kampania odważ się poznać

Kampania Odważ się poznać! skierowana jest do każdego, kto nie jest obojętny na sytuację osób queerowych w Polsce. Stanowi cegiełkę w fundamencie nowej, bardziej otwartej Polski. Dołącz do niej. Odważ się poznać!
LGBTIQ Odważ się poznać!

W idealnym świecie nikt nie bałby się być sobą

Wyrażanie siebie wiązałoby się z poczuciem komfortu, spełnienia i dumy. Coming out nie byłby potrzebny. Orientacja i tożsamość nie byłyby tematem tabu. Zamiast uprzedzeń, pierwszym odruchem byłaby ciekawość, chęć poznania drugiego człowieka.

Masz moc by współtworzyć ten świat. Taki, w którym chęć poznania owocuje próbą zrozumienia, wzajemnym szacunkiem. Świat nowy, różnorodny, otwarty.

• wprowadzenie przesłanek orientacji seksualnej, tożsamości płciowej i cech płciowych do kodeksu karnego w ramach tzw. przestępstw z nienawiści i nawoływania do nienawiści
  • możliwość zarejestrowania związków jednopłciowych w Polsce
  • godna procedura uzgodnienia płci dla osób transpłciowych
  • skuteczna ochrona Marszy Równości i innych zgromadzeń osób LGBTI
  • zaprzestanie prześladowania osób aktywistycznych za ich pokojowe działania
Odważ się wesprzeć osoby LGBTI Wezwij polskie władze, aby zagwarantowały i chroniły podstawowe prawa osób LGBTI
Ada łukaszewicz odważ się poznać

W kraju stref wolnych od LGBT szczególnie potrzebne są bezpieczne przestrzenie

Bezpieczne dla każdego, kto nie wpisuje się w heteronormatywność, kto czuje się w niej odosobniony, niezrozumiany, niewspierany. Przestrzenie zarówno internetowe, jak i rzeczywiste.

Zapraszamy do grupy facebookowej “Odważ się poznać!”. Tam odnajdziesz osoby podobne do Ciebie – zarówno nieheteteronormatywne jak i sojusznicze, swobodnie podzielisz się swoimi doświadczeniami i zbudujesz wartościowe więzi. Uruchomienie grupy już wkrótce!

Śledź profil Queer Amnesty na Facebooku, aby być na bieżąco!

odważ się poznać - izabela wolf

Kampania skierowana jest do każdego

Także sojuszników i sojuszniczek, potrzebujących wiedzy i wsparcia w działaniu na rzecz społeczności LGBTI. Dla tych, którzy – choć nie należą do społeczności – traktują sprawę osobiście. Dla osób, których empatia motywuje do działania, nawet jeśli nie są pewni jak działać.

Dla osób sojuszniczych – które nie rozumieją wszystkiego, ale chcą zrozumieć – stworzyliśmy Q&A. Znajdziesz w nim odpowiedzi na pytania – podstawowe, jak i te bardziej zaawansowane.

Zobacz także zbiór pogłębionych informacji o prawach osób LGBTI, który znajdziesz na stronie amnesty.org.pl/prawa-osob-lgbti.

reprezentacja w mediach osób LGBTI

Osoby queerowe mówią: “zasługujemy na szeroką reprezentację w mediach”

Ich głos powinien być słyszany, ich obraz kreowany zgodnie z rzeczywistością. Zasługują na miejsce w społeczeństwie jako jego wartościowi członkowie i wartościowe członkinie, wzbogacający je o nową paletę kolorów.

Z naszych badań opinii publicznej wynika, że ponad połowa osób dowiaduje się o kwestiach osób LGBTI z mediów lub internetu.

Domagaj się respektowania i ochrony praw osób LGBTI w Polsce. Podpisz petycję do polskich władz

Polska wolna od nienawiści: NIE dla represji wobec osób LGBTI

Sprzeciw się wszelkim przejawom agresji ze względu na orientację seksualną i tożsamość płciową!

Prawo musi chronić osoby LGBTI przed przemocą!

Białystok, marsz równości, LGBT, lipiec 2019. Copyright Agata Kubis / OKO.press.

Wezwij rząd do zmian w Kodeksie karnym, aby polskie prawo chroniło osoby LGBTI przed przemocą motywowaną uprzedzeniami

Marsze Równości muszą być bezpieczne!

Domagaj się skutecznej ochrony uczestników pokojowych zgromadzeń!

ODWAŻ SIĘ POZNAĆ OSOBY LGBTI

Pogłęb swoją wiedzę na temat tego czym jest orientacja seksualna i tożsamość płciowa.

Orientacja seksualna i tożsamość płciowa

Dowiedz się, co oznacza literka I w skrócie LGBTI.

Orientacja seksualna i tożsamość płciowa

Masz więcej pytań na tematy związane z orientacją psychoseksualną i tożsamością płciową? Sprawdź nasze PYTANIA I ODPOWIEDZI.

94procent lgbti
Działaj teraz! Wezwij polskie władze, aby zagwarantowały i chroniły podstawowe prawa osób LGBTI

POZNAJ PRACE GRAFICZNE NADESŁANE DO KAMPANII PRZEZ DANDELION INK, IZABELĘ WOLF, NATANIELA LINDBERGA, PAWŁA SZLOTAWĘ, ADĘ ŁUKASZEWICZ

Dandelion Ink, Odważ się poznać
Nataniel Lindberg - Odważ się poznać - pomarańcz
Nataniel Lindberg - Odważ się poznać - żółty
Nataniel Lindberg - Odważ się poznać - zielony
Nataniel Lindberg - Odważ się poznać - niebieski
Nataniel Lindberg - Odważ się poznać - fiolet
Paweł Szlotawa LGBTI
Paweł Szlotawa Odważ się poznać L
Paweł Szlotawa Odważ się poznać G
Paweł Szlotawa Odważ się poznać B
Paweł Szlotawa Odważ się poznać T
Paweł Szlotawa Odważ się poznać I
Ada łukaszewicz odważ się poznać
odważ się poznać - izabela wolf
Arrow
Dandelion_Ink
Full screenExit full screen
ArrowArrow
Amnesty Queer

Queer Amnesty

Działający w ramach ruchu Zespół Queer Amnesty powstał, aby skuteczniej działać i edukować o prawach osób LGBTI. Jesteśmy osobami działającymi aktywistycznie, które chcą, by prawa osób LGBTI były respektowane oraz by żadna osoba nie musiała obawiać się tego, kim jest lub z kim jest w związku. Mamy nadzieję, że Polska będzie kiedyś przyjaznym miejscem dla społeczności LGBTI i naszymi działaniami staramy się zmierzać w tym kierunku.
FB: facebook.com/queeramnestypl
IG: instagram.com/queeramnestypl/