Nękanie, zatrzymywanie, pobicia przez policję. To właśnie jest rzeczywistość dla wielu osób LGBTI i ich sojuszników, którzy walczą o równe prawa w Polsce.

Demonstracja solidarnościowa przeciwko aresztowaniu aktywistów_ek LGBTI, w tym Margot, i innych osób podczas tzw. "Tęczowej nocy", Warszawa 8 sierpnia 2020.
Copyright: Grzegorz Żukowski

O czym jest kampania?

Od lat Amnesty International obserwuje, jak sytuacja osób LGBTI w Polsce drastycznie się pogarsza, a przestrzeń dla prowadzonych przez nie działań obywatelskich gwałtownie kurczy. Władze prowadzą oszczercze kampanie obliczone na osiągnięcie własnych politycznych celów, siejąc nienawiść pod pretekstem „obrony tradycyjnych wartości”. W rezultacie od kilku lat Polska zajmuje ostatnie miejsce w Unii Europejskiej pod względem ochrony praw osób LGBTI.

Dlatego postanowiliśmy zbadać i udokumentować sytuacje osób, które upominają się o prawa społeczności LGBTI – obrońców i obrończyń praw człowieka w Polsce. Badania pozwoliły nam sformułować rekomendacje do władz polskich. Działaj razem z nami – prześlij je władzom – podpisz petycję.

Poznaj historie tęczowej odwagi

W naszym raporcie udokumentowaliśmy historie tych, którzy otwarcie sprzeciwiali się nękaniu osób LGBTI i walczyli o ich prawa. W rezultacie spotkali się z natychmiastowymi represjami i szykanami ze strony aparatu państwa. Przedstawiliśmy obrończynie i obrońców praw osób LGBTI, którzy teraz sami potrzebują ochrony.

To historie:

• osób, które organizują Marsze Równości, lecz lokalne władze piętrzą przed nimi przeszkody i zrzucają odpowiedzialność za ochronę przed homofobiczną agresją i przemocą,
  • osób, które podczas dramatycznych wydarzeń Tęczowej Nocy policja brutalnie i bezprawnie zatrzymywała za to, że korzystały z prawa do protestu, były na miejscu albo miały tęczową maseczkę,
  • osób, które za wykorzystanie symbolu tęczy – w obrazie, na pomniku, na godle – przez wiele lat były ciągane po sądach, oczerniane, którym groziło kilka lat więzienia,
  • osób, które nagłaśniały homofobiczne deklaracje samorządów o utworzeniu „stref wolnych od LGBTI”, przez co od kilu lat toczą nierówną walkę w polskich sądach pozywane o zniesławienie,
  • osób, których wieloletnia walka o prawa LGBTI, o godność i obecność, doprowadziła do ostateczności i wyjazdu z kraju lub życia poniżej standardów, w atmosferze rosnącej nienawiści.
Zdjęcia, portrety: Bovska, Tomasz Ciachorowski, Mariusz Jakubowski, Anna Karwan, Nick Sinckler i Julia Sobczyńska.
Copyright: Andrzej Belina Brzozowski

Poznaj ich historie

Bovska, Tomasz Ciachorowski, Mariusz Jakubowski, Anna Karwan, Nick Sinckler i Julia Sobczyńska opowiadają historie osób przedstawionych w raporcie: Nadii, Aleksa, Tsu Tsu, Kuby i Ady.

Protest przeciwko dyskryminacji osób LGBTI+ w Warszawie, 30 sierpnia 2020. Jedna z protestujących osób stoi pośrodku ulicy Krakowskie przedmieście, wymachując dużą tęczową flagą w rękach. Za nią stoją dwa radiowozy policyjne blokujące ulicę.