#NIEnawiść

Słowa to czyny. Hejt to tylko początek…

Kampania

¼

młodych użytkowniczek Internetu (18-34) w Polsce doświadczyła cyberprzemocy przynajmniej raz

internautek czuje bezsilność i osamotnienie w obliczu cyberprzemocy

Czym jest...

HEJT – obelżywa, wulgarna wypowiedź wymierzona w odbiorcę/odbiorczynię

MOWA NIENAWIŚCI – publiczne znieważanie lub nawoływanie do przemocy lub nienawiści skierowanej przeciwko osobie lub grupie osób z powodu koloru skóry, pochodzenia etnicznego lub narodowego, wyznania lub bezwyznaniowości, światopoglądu, orientacji seksualnej, tożsamości płciowej, płci, niepełnosprawności czy statusu społeczno-ekonomicznego.

PRZESTĘPSTWA Z NIENAWIŚCI – przemoc skierowana przeciwko osobie lub grupie osób z wymienionych powodów.

Co Ty możesz zrobić?

• REAGUJ! Widzisz hejt online? Zostaw pozytywny komentarz, wesprzyj osobę atakowaną i przerwij falę nienawiści.
  • Podpisz nasz Manifest i dołącz do ludzi sprzeciwiających się nienawiści.
  • Zgłaszaj hejt i mowę nienawiści online administratorowi portalu.
  • Jeśli granice prawne zostaną przez hejterów przekroczone, na przykład grożą oni komuś lub Tobie śmiercią czy przemocą, zawiadamiaj Policję.
  • Pracujesz z młodymi ludźmi? Dołącz do naszego projektu edukacyjnego „Silence Hate”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co robimy?

Amnesty działa na rzecz społeczeństwa opartego na empatii, otwartości i szacunku, w którym hejt, mowa nienawiści i przestępstwa z nienawiści są zjawiskiem marginalnym, a osoby narażone na nie i ich doświadczające oraz osoby działające przeciwko temu zjawisku mogą czuć się bezpiecznie.

Prowadzimy działania edukacyjne oraz akcje w przestrzeni miejskiej i szkolnej, by zmieniać świadomość społeczną i wpływać na postawy jednostek. Wywieramy presję na władze, by przeciwdziałały i zwalczały mowę nienawiści i przemoc motywowaną uprzedzeniami.

zdjęcie Edukacja 1

Do czego wzywamy polskie władze?

• prowadzenia działań zapobiegających przestępstw z nienawiści, w tym szczególnie edukacji antydyskryminacyjnej
  • wnikliwego badania i ścigania przestępstw z nienawiści
  • kształtowania debaty publicznej tak, by hejt i mowa nienawiści nie miała w niej miejsca
  • zabierania głosu przeciwko nienawiści i przemocy
  • usunięcie luk prawnych, które pozbawiają ochrony ze względu na orientację seksualną, tożsamość płciową, niepełnosprawność, wiek, płeć i status społeczno-ekonomiczny.
Logo_SILENCEhate

Edukacja

Edukacja to najlepszy sposób na przeciwdziałanie nienawiści. Pracujesz z grupą? Zaangażuj się w projekt SILENCE HATE – międzynarodowy projekt przeciwko mowie nienawiści, w którym młodzi ludzie będą zdobywać kompetencje w zakresie rozpoznawania i działania przeciwko hejtowi i mowie nienawiści. Otrzymasz niezbędne materiały i wsparcie naszych trenerów i trenerek.

Powiązany temat

Amnesty International podsumowuje sytuację praw człowieka w 2018 roku

Powiązany temat

Koniec kryminalizacji homoseksualizmu to nowa era w historii praw osób LGBTI w Indiach