#NIEnawiść

Kampania

¼

młodych użytkowniczek Internetu (18-34) w Polsce doświadczyła cyberprzemocy przynajmniej raz

internautek czuje bezsilność i osamotnienie w obliczu cyberprzemocy

Czym jest...

HEJT – obelżywa, wulgarna wypowiedź wymierzona w odbiorcę/odbiorczynię

MOWA NIENAWIŚCI – publiczne znieważanie lub nawoływanie do przemocy lub nienawiści skierowanej przeciwko osobie lub grupie osób z powodu koloru skóry, pochodzenia etnicznego lub narodowego, wyznania lub bezwyznaniowości, światopoglądu, orientacji seksualnej, tożsamości płciowej, płci, niepełnosprawności czy statusu społeczno-ekonomicznego.

PRZESTĘPSTWA Z NIENAWIŚCI – przemoc skierowana przeciwko osobie lub grupie osób z wyżej wymienionych powodów.

Co Ty możesz zrobić?

• REAGUJ! Widzisz hejt online? Zostaw pozytywny komentarz, wesprzyj osobę atakowaną i przerwij falę nienawiści.
  • Zgłaszaj hejt i mowę nienawiści online administratorowi portalu.
  • Jeśli granice prawa zostaną przez hejterów przekroczone, na przykład grożą oni komuś lub Tobie śmiercią czy przemocą, zawiadamiaj Policję.
  • Pracujesz z młodymi ludźmi? Zobacz nasze materiały edukacyjne i poznaj nasz projekt „Silence Hate”.
  • Podpisz nasz Manifest i dołącz do ludzi sprzeciwiających się nienawiści.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co robimy?

Amnesty działa na rzecz społeczeństwa opartego na empatii, otwartości i szacunku, w którym hejt, mowa nienawiści i przestępstwa z nienawiści są zjawiskiem marginalnym, a osoby narażone na nie i ich doświadczające oraz osoby działające przeciwko temu zjawisku mogą czuć się bezpiecznie.

Prowadzimy działania edukacyjne oraz akcje w przestrzeni miejskiej i szkolnej, by zmieniać świadomość społeczną i wpływać na postawy jednostek. Wywieramy presję na władze, by przeciwdziałały i zwalczały mowę nienawiści i przemoc motywowaną uprzedzeniami.

zdjęcie Edukacja 1

Do czego wzywamy polskie władze?

• prowadzenia działań zapobiegających przestępstwom z nienawiści, w tym szczególnie edukacji antydyskryminacyjnej
  • wnikliwego badania i ścigania przestępstw z nienawiści
  • kształtowania debaty publicznej tak, by hejt i mowa nienawiści nie miała w niej miejsca
  • zabierania głosu przeciwko nienawiści i przemocy
  • usunięcie luk prawnych, które pozbawiają ochrony ze względu na orientację seksualną, tożsamość płciową, niepełnosprawność, wiek, płeć i status społeczno-ekonomiczny.
Logo_SILENCEhate

Edukacja

Edukacja to najlepszy sposób na przeciwdziałanie nienawiści. Pracujesz z grupą? Zaangażuj się w projekt SILENCE HATE – międzynarodowy projekt przeciwko mowie nienawiści, w którym młodzi ludzie będą zdobywać kompetencje w zakresie rozpoznawania i działania przeciwko hejtowi i mowie nienawiści. Otrzymasz niezbędne materiały i wsparcie naszych trenerów i trenerek.

Jak hashtag rozpoczął ruch typu #MeToo wśród osób LGBTI w Polsce

Powiązany temat

Oświadczenie dotyczące wydarzeń w Białymstoku, związanych z Marszem Równości w dniu 20 lipca 2019

Powiązany temat

„Serbka” z nagrodą Amnesty International za najlepszy film o prawach człowieka!