Światło dla Wenezueli

W obliczu kryzysu Wenezuelczycy potrzebują naszej solidarności!

Kampania

Kryzys w Wenezueli

Wenezuela pogrąża się w chaosie. Dotychczas władze wielokrotnie zaprzeczały, że kraj przeżywa kryzys praw człowieka i odrzucały międzynarodową pomoc humanitarną, dlatego naświetlamy fakty o kryzysie – zapoznaj się z nimi i rozpal #ŚwiatłoDlaWenezueli.

Dwa lata temu Sąd Najwyższy – wspierany przez prezydenta Nicolása Maduro – chciał przejąć kontrolę nad Zgromadzeniem Narodowym, w którym opozycja posiada większość. To wywołało masowe protesty od kwietnia do lipca, które zostały stłumione przez administrację Maduro. Zginęło wówczas ponad 120 osób, blisko 2 000 zostało rannych, a ponad 5 000 zostało zatrzymanych. Nasi badacze przeprowadzili dziesiątki wywiadów z uczestnikami demonstracji. Raport Amnesty International „Noce terroru” z 2017 r. ujawnia brutalne włamania sił bezpieczeństwa do prywatnych domów, by zastraszyć ludzi i zabronić im uczestnictwa w demonstracjach lub jakiejkolwiek innej formy protestu.

3MLN

ludzi uciekło z kraju

41osób

zginęło w protestach w styczniu 2019

Kryzys gospodarczy i humanitarny. Władze ukrywające łamanie praw człowieka. Co się dzieje w Wenezueli?

przeczytaj raport

Wenezuela - poradnik przetrwania

Co wziąć ze sob w podróż do Wenezueli?

Masowe protesty

Mieszkańcy i mieszkanki Wenezueli, mimo zagrożenia ze strony policji i wojska, wciąż domagają się godnego życia. Tylko między 21 a 25 stycznia 2019 roku odbyły się 1023 protesty. Zginęło co najmniej 41 osób w okolicznościach związanych z demonstracjami, wszyscy od ran postrzałowych. Amnesty International udokumentowała sześć pozasądowych egzekucji dokonanych przez wspierane przez państwo siły bezpieczeństwa, a także nadmierne użycie siły przez policję i wojsko. Ponad 900 osób zostało arbitralnie zatrzymanych, wśród nich było 137 dzieci i młodzieży.

Protesty w Wenezueli

slideshow

Gdybyśmy żyli w wolnym kraju, mój brat nie zostałby zabity…jedynym „przestępstwem” jakie popełnił było posiadanie odmiennego zdania.
Brat ofiary pozasądowej egzekucji

Historia Luisa

Luis Enrique Ramos Suárez miał 29 lat, kiedy funkcjonariusze sił specjalnych FAES zamordowali go 24 stycznia w mieście Carora. Dzień wcześniej wiadomość głosowa zapowiadająca protesty przeciwko Nicolásowi Maduro i urzędowi burmistrza Carory rozeszła się w sieci. W wiadomości Enrique został wymieniony pod pseudonimem jako jeden z organizatorów.

24 stycznia ponad 20 silnie uzbrojonych i w większości zamaskowanych członków sił specjalnych FAES nielegalnie wkroczyło do domu Ramosa Suáreza i maltretowało 10 obecnych członków rodziny, w tym sześcioro dzieci. Po zidentyfikowaniu Luisa Enrique przez jego pseudonim, zmusili go do uklęknięcia na środku pokoju, podczas gdy jeden oficer robił zdjęcia, a inni go bili. Zamknęli pozostałych członków rodziny w różnych pomieszczeniach domu, grozili im i uderzali w różne części ciała. Następnie siłą usunęli ich z domu i przewieźli w konwoju policyjnym dwa kilometry od domu. Kilka minut później dwa razy postrzelili Luisa Enrique w pierś. Zmarł natychmiast.

Zgodnie z uzyskanymi zeznaniami, po zabiciu Luisa Enrique, oficerowie FAES strzelali w domu, aby symulować strzelaninę. Oprócz sfabrykowania dowodów, manipulowali miejscem zbrodni, ciągnąc zwłoki do pojazdu, w którym ostatecznie przewieziono je do kostnicy, naruszając tym samym protokoły dochodzenia karnego.

W tym kraju nie da się żyć. Nawet jeśli pracujesz, nie stać Cię na jedzenie. Nie ma leków. Nie mamy wystarczającej ilości pieniędzy, walczymy o przetrwanie.
Młody mężczyzna aresztowany podczas protestów

10 rzeczy, które musisz wiedzieć o kryzysie w Wenezueli

1 – Masowe protesty
21-25 stycznia 2019 w kraju odbyły się 1 023 protesty

2 – Nadmierne użycie siły
21-25 stycznia 2019 41 osób zginęło w protestach

3 – Polityka represji
Pozasądowe egzekucje, nadmierne użycie siły pod pretekstem „zwalczania przestępczości”

4 – Dzieci wśród zatrzymanych
137 dzieci i młodzieży zatrzymanych w styczniu 2019

5 – Cywile sądzeni przez sądy wojskowe
817 osób od kwietnia 2017

6 – Trzy miliony uchodźców i migrantów
10% populacji

7 – Tłumienie wolności słowa
11 dziennikarzy zatrzymanych w styczniu 2019

8 – Kryzys gospodarczy
w 2019 roczna stopa inflacji osiągnie 10 000 000%

9 – Rząd zaprzecza
pomoc humanitarna nie jest wpuszczana

10 – Destrukcyjne sankcje USA
Główny partner handlowy.

Kryzys gospodarczy i humanitarny

Warunki życia w Wenezueli pogarszają się z dnia na dzień. Milionom mieszkańców brakuje żywności i lekarstw. Przerwy w dostawie prądu spowodowały śmierć pacjentów w szpitalach oraz zepsucie zapasów jedzenia. Inflacja osiągnęła tak wysoki poziom, że kupno 4 litrów mleka pochłania całą miesięczną minimalną pensję.

Ucieczki z Wenezueli

Co warto wiedzieć o uchodźcach z Wenezueli? ONZ szacuje, że od 2015 z Wenezueli uciekło już ponad 3 miliony osób. Jako główną przyczynę ucieczki Wenezuelczycy wskazywali brak zapewnienia prawa do opieki zdrowotnej oraz dostępu do żywności. W ostatnich miesiącach znacznie zintensyfikowała się skala migracji z tego kraju. Liczba migrantów może być znacznie większa, gdyż liczba 3 milionów nie obejmuje osób, które nie zgłosiły się z wnioskiem o ochronę.

Międzynarodowa sprawiedliwość to jedyna nadzieja dla ofiar łamania praw człowieka w Wenezueli. Czas uruchomić wszystkie możliwe mechanizmy, by zapobiec kolejnym zbrodniom.
Erika Guevara-Rosas, dyrektorka Amnesty International ds. obu Ameryk
ROZPAL ŚWIATŁO DLA WENEZUELI! Wezwij ONZ do skutecznego dostarczenia pomocy humanitarnej!

Wiadomości o kryzysie w Wenezueli

Powiązany temat