Witamy

Zmiana zaczyna się od dwóch słów:

Witamy Uchodźców

Kampania

politycy3

Rekordowa liczba ludzi, została zmuszona do ucieczki ze swoich domów

Zamiast pokazać prawdziwe przywództwo i chronić uchodźców, większość państw zatrzaskuje przed nimi drzwi. Najbogatsze kraje zrzuciły odpowiedzialność za ponad 25,4 mln uchodźców na zaledwie kilka państw. Wpływowe media i politycy manipulują rzeczywistością dehumanizując uchodźców, przedstawiając ich jako „nielegalnych” albo anonimowych „najeźdźców”, którzy są „zagrożeniem dla bezpieczeństwa”.

Przywódcy unikają odpowiedzialności za ochronę osób, które uciekają przed przemocą, prześladowaniami i konfliktami. Każdego dnia brak decyzji i reakcji powoduje ogromne cierpienie ludzi. Jeśli nie możemy polegać na naszych politykach, sami zmienimy świat!  Mówimy TAK dla uchodźców!

SYTUACJA UCHODŹCÓW NA ŚWIECIE

25,4MLN +

Liczba uchodźców na świecie na koniec 2017

uchodźców żyje w krajach rozwijających się
William 11, from South Sudan

SZANSA NA NOWY START

Nasze ostatnie badanie dotyczące stosunku społeczności do uchodźców na świecie pokazuje, że 80% z nas jest gotowych na przyjęcie uchodźców w swoich krajach, społecznościach, a nawet w swoich domach. Niestety w Polsce wskaźnik ten wynosi tylko 56%.

Razem tworzymy ruch ludzi, którzy wierzą, że rzeczy, które nas łączą są silniejsze od tych, które nas dzielą. Widzimy uchodźców jako ludzi, których życie jest zagrożone, a nie jako zagrożenie. Ludzi, którzy potrzebują bezpiecznego miejsca, aby móc zacząć życie od nowa i mieć szansę na wniesienie swojego pozytywnego wkładu.

Na zdjęciu William, 11-letni uchodźca mieszkający w obozie w północnej Kenii. Fot. Richard Burton
217490_Activists_in_the_Netherlands_say_it_with_a_doormat_

Najwyższy czas

Wiele państw w Europie deportuje ludzi poszukujących ochrony z powrotem do krajów, gdzie uchodźcy mogą być narażeni na tortury, gwałty, albo nawet śmierć. Państwa uzgadniają niebezpieczne porozumienia, które mają na celu zatrzymywanie uchodźców, tysiące nie mają innego wyboru niż ryzykowanie własnym życiem by przekroczyć Morze Śródziemne.

W Meksyku, USA umieszczają w detencji osoby, które uciekają przed ekstremalną przemocą w Ameryce Środkowej. W Kenii, uchodźcy z Somalii zmuszani są do powrotu do niebezpiecznych stref ogarniętych wojną. Australia przetrzymuje ludzi uciekających przed torturami i prześladowaniami, na odległych wyspach, gdzie doświadczają poważnych naruszeń praw człowieka.

Wszystko to musi się jak najszybciej zmienić. I zależy to od każdego z nas. Razem możemy doprowadzić do zmiany, nawet poprzez niewielkie działania – by powitać uchodźców w naszych społecznościach: od podpisywania petycji, mówienia o prawach uchodźców, albo dołączając do grup i społeczności, które wyrażają wsparcie dla uchodźców.

Na zdjęciu, akcja aktywistów w Holandii przed parlamentem w Hadze. (c)Amnesty International

Na całym świecie, ludzie działają w różny sposób by powitać uchodźców w nowych społecznościach

Żyjemy w świecie,  którym ludzie nie mają często innego wyjścia jak pozostawić swój kraj i dom i polegać na przychylności obcych sobie ludzi, którzy pomogą im rozpocząć życie na nowo.

Nasze rządy nie robią wystarczająco dużo. W wielu miejscach uchodźcy znajdują się w niebezpiecznych obozach ulokowanych na granicach państw. Odmawia się odpowiedniego wsparcia milionom z nich.

Ale wciąż jeszcze jest wiele do zrobienia by to zmienić

Możesz dołączyć do ruchu ludzi zjednoczonych by witać uchodźców. Niezależnie od tego czy jest to złożenie swojego podpisu pod petycją, zorganizowanie lokalnej akcji, albo zrobienie czegoś wyjątkowego, chcemy działać z Tobą, by wspierać uchodźców i uchodźczynie.

Na zdjęciu Amir Fattal i Nour Ammana, para z Aleppo, uchodźcy przesiedleni do Kanady, dzięki projektowi sponsorskiemu, Toronto, Kanada, czerwiec 2017. (c) Stephanie Foden/Amnesty International.
podpis do filmiku 2

.

Jak witać uchodźców?

5 rzeczy, które może zrobić każda osoba oraz 8 rzeczy, które powinni zrobić przywódcy państw.

Jak witać uchodźców?

Inspirujące historie

Jak uchodźcy odnaleźli swój nowy dom i jak zostali przyjęci.

Inspirujące historie

obrazek1

Do czego wzywamy?

Wszystkie kraje mogą pomóc chronić uchodźców poprzez udział w programie przesiedleń oraz tworząc inne, legalne i bezpieczne drogi przyjmowania uchodźców i uchodźczyń. Przesiedlenia pomagają chronić tych uchodźców, których prawa są najbardziej zagrożone – ludzi, którzy doświadczyli tortur, kobiety narażone na nadużycia i przemoc. W sytuacjach kryzysowych rządy mogą wprowadzać także inne rozwiązania np.:

• łączenie rodzin – uchodźcy mogą połączyć się z bliskimi członkami rodziny, którzy już żyją w innym kraju
  • stypendia naukowe i wizy naukowe – pozwalają uchodźcom na rozpoczęcie albo kontynuację nauki
  • wizy medyczne – pomagają osobom w poważnym stanie otrzymać ratujące życie leczenie.
  • społeczny sponsoring – zakładający włączanie podmiotów prywatnych w proces osiedlania się uchodźców. Program może być tworzony przez grupy religijne oraz osoby indywidualne, które wspierają ten proces, zgodnie z procedurami i polityką danego państwa.

Uruchomienie tych możliwości pozwoli wielu uchodźcom docierać do nowych państw w bezpieczny i zorganizowany sposób. Ignorując największy kryzys humanitarny naszych czasów, nie rozwiążemy przyczyny ogromnego cierpienia ludzi. Zgadzając się na dzielenie odpowiedzialności za ochronę uchodźców, rządy mogą pokazać swoje prawdziwe przywództwo, inwestując w życie i przyszłość ludzi.

Na zdjęciu akcja aktywistów Warszawie „Witamy uchodźców”, czerwiec 2017. (c) Amnesty International

materiały do pobrania:

Powiązany temat

W greckich obozach dla uchodźców kobiety są codziennie narażone na niebezpieczeństwa

Powiązany temat

“Jako kobiety, musimy walczyć, aby respektowano nasze prawa” – historia Sorayi

Powiązany temat

USA: katastrofalna polityka migracyjna skutkuje większą liczbą rozdzielonych rodzin niż dotychczas ujawniono