Witamy

Zmiana zaczyna się od dwóch słów:

Witamy Uchodźców

Kampania

politycy3

Rekordowa liczba ludzi na świecie musiała opuścić swoje domy

Zamiast pokazać prawdziwe przywództwo i chronić uchodźców, większość państw zatrzaskuje przed nimi drzwi. Najbogatsze kraje zrzuciły odpowiedzialność za ponad 21 mln uchodźców na zaledwie kilka państw. Wpływowe media i politycy manipulują rzeczywistością dehumanizując uchodźców, przedstawiając ich jako „nielegalnych” albo anonimowych „najeźdźców”, którzy są „zagrożeniem dla bezpieczeństwa”.

Przywódcy unikają odpowiedzialności za ochronę osób, które uciekają przed przemocą, prześladowaniami i konfliktami. Każdego dnia brak decyzji i reakcji powoduje ogromne cierpienie ludzi. Jeśli nie możemy polegać na naszych politykach, sami zmienimy świat! Mówimy TAK dla uchodźców!

SYTUACJA UCHODŹCÓW NA ŚWIECIE

21MLN +

Liczba uchodźców na świecie do końca 2015 roku

uchodźców żyje w krajach rozwijających się
William 11, from South Sudan

SZANSA NA NOWY START

Nasze ostatnie badanie dotyczące stosunku społeczności do uchodźców na świecie pokazuje, że 80% z nas jest gotowych na przyjęcie uchodźców w swoich krajach, społecznościach, a nawet w swoich domach. Niestety w Polsce wskaźnik ten wynosi tylko 56%.

Razem tworzymy ruch ludzi, którzy wierzą, że rzeczy, które nas łączą są silniejsze od tych, które nas dzielą. Widzimy uchodźców jako ludzi, których życie jest zagrożone, a nie jako zagrożenie. Ludzi, którzy potrzebują bezpiecznego miejsca, aby móc zacząć życie od nowa i mieć szansę na wniesienie swojego pozytywnego wkładu.

(Na zdjęciu William, 11-letni uchodźca mieszkający w obozie w północnej Kenii. Fot. Richard Burton)

podpis do filmiku 2

.

obrazek1

The Invisibles

To nasza chwila

Nasza odpowiedź na globalny kryzys uchodźczy określi w jakim świecie będziemy żyć nie tylko my, ale także przyszłe pokolenia. Historia osądzi nas w jaki sposób rozwiązaliśmy najpoważniejszy kryzys humanitarny naszych czasów.

Musimy bronić tego co nas łączy i nie pozwolić aby strach i uprzedzenia wygrały. Rozwiązanie globalnego kryzysu związanego z sytuacją uchodźców rozpoczyna się od każdego z nas, od prostego, osobistego zobowiązania do pomocy – poprzez prostą deklarację: „Witamy uchodźców”.

Razem wyślijmy zdecydowaną wiadomość do polityków na całym świecie aby podejmowali właściwe decyzje i wzięli odpowiedzialność za uchodźców – TERAZ!

232841_I_Welcome_global_week_of_action_cut

Do czego wzywamy?

Wszystkie kraje mogą pomóc chronić uchodźców poprzez udział w programie przesiedleń oraz tworząc inne, legalne i bezpieczne drogi przyjmowania uchodźców. Przesiedlenia pomagają chronić tych uchodźców, których prawa są najbardziej zagrożone – ludzi, którzy doświadczyli tortur, kobiety narażone na nadużycia. W sytuacjach kryzysowych rządy mogą wprowadzać także inne rozwiązania np.:

• łączenie rodzin – uchodźcy mogą połączyć się z bliskimi członkami rodziny, którzy już żyją w innym kraju
  • stypendia naukowe i wizy naukowe – pozwalają uchodźcom na rozpoczęcie albo kontynuację nauki
  • wizy medyczne – pomagają osobom w poważnym stanie otrzymać ratujące życie leczenie.

Uruchomienie tych możliwości pozwoli wielu uchodźcom docierać do nowych państw w bezpieczny i zorganizowany sposób. Ignorując największy kryzys humanitarny naszych czasów, nie rozwiążemy przyczyny ogromnego cierpienia ludzi. Zgadzając się na dzielenie odpowiedzialności za ochronę uchodźców, rządy mogą pokazać swoje prawdziwe przywództwo, inwestując w życie i przyszłość ludzi.

materiały do pobrania:

UE: Porozumienie UE-Turcja ma poważne konsekwencje dla praw człowieka

Powiązany temat

Kenia: Historyczny wyrok blokuje decyzję o zamknięciu obozu dla uchodźców Dadaab

Powiązany temat

UE: Plan zamknięcia granicy morskiej naraża uchodźców i migrantów na przerażające warunki w Libii