Kandydaci do Zarządu – Amnesty International

Kandydaci do Zarządu

Dotychczas zgłoszenie do Zarządu przysłali: Monia Szreder (od niedawna Klimkowska), Adam Sanocki, Mateusz Król i Michał Pawłęga.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 16 kwietnia 2008.

Monika Klimkowska (Szreder)

Mam 25 lat, obecnie mieszkam i pracuję w Gdyni.
Z Amnesty International jestem związana od ponad 4 lat. Zaczynałam od skromnego udziału w warszawskiej Grupie 2, gdzie dowiedziałam się o projekcie DDC, w którym pracowałam przez 2 lata. Na początku jako rekruterka namawiając ludzi na ulicach do wsparcia Amnesty, potem jako telemarketera, a w kolejnym roku jako administratorka projektu w biurze. Od maja 2006 jestem członkinią Zarządu, gdzie pełnię też rolę skarbniczki. Te ostatnie 2 lata były w polskiej sekcji pełne zmian, jednak myślę, że wspólnym wysiłkiem udało nam się przez nie przejść z sukcesem.
Kandyduję do Zarządu, ponieważ chciałabym nadal uczestniczyć w życiu AI, a mam też nadzieję, że moją wiedzą (głównie z zakresu finansów) oraz nabytym doświadczeniem mogłabym wesprzeć prace Zarządu nowej kadencji.

Michał Pawlęga – z wykształcenia pedagog dorosłych, z przekonań feminista i lewicowiec, zawodowo przedsiębiorca i działacz społeczny. Pracuję jako konsultant instytucji publicznych w zakresie pozyskiwania środków zewnętrznych, wspieram także działalność Fundacji Feminoteka, Fundacji UFA i Stowarzyszenia Lambda Warszawa, pomagając im zdobywać granty na działalność. Uczestniczyłem i uczestniczę jako ekspert i trener w przygotowaniu i realizacji projektów w zakresie wdrażania zasady gender mainstreaming, zarządzania polityką różnorodności w środowisku pracy i przeciwdziałania dyskryminacji. W latach 2007 – 2008 przewodniczyłem pracom Komitetu Doradczego Europejskiego Roku Równych Szans 2007 w Polsce.
Ukończyłem Szkołę Facylitatorów Partnerstw Lokalnych i Program Euro-NGO, uczestniczyłem w Szkole Praw Człowieka Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Jestem członkiem AI (to oczywiste :), Porozumienia Kobiet 8 Marca, Stowarzyszenia Centrum Edukacji Globalnej i Stowarzyszenia Lambda Warszawa.
W wolnym czasie pasjonuję się polityką, historią ruchu kobiecego oraz transportem szynowym.
Z AI jestem związany od 2000 roku, w latach 2006-2008 byłem członkiem Zarządu Stowarzyszenia, w tym do moich zadań należało kierowanie przygotowaniami audytu organizacyjnego, a także przygotowywanie i uczestnictwo w rekrutacji nowych pracowniczek i pracowników biura Stowarzyszenia.

MM a t e u s z    K r ó l
Od 2004 roku jestem członkiem Amnesty International, jednak już ok. 6 lat temu nawiązałem współpracę z katowicką grupą lokalną i zainteresowałem się działalnością AI. Od początku swojej działalności, aktywnie działam w śląskim zespole edukacyjnym i współpracuję ze Szkolnymi Grupami AI. Przeprowadziłem także około 100 warsztatów dla młodzieży
i dorosłych. Szczególnie interesuje mnie tematyka Praw Gospodarczych, Społecznych
i Kulturalnych; GENDER oraz Praw seksualnych i reprodukcyjnych.
Przez tak długi czas działania zdążyłem dobrze poznać funkcjonowanie Amnesty International. Myślę, że dzięki swoim  umiejętnościom i wiedzy jestem w stanie wnieść bardzo wiele do naszej organizacji. Dlatego zdecydowałem się wziąć udział w wyborach na członka Zarządu. Mam nadzieję, iż uznacie mnie za dobrego kandydata i będę mógł liczyć na Wasze głosy.
Działania pozaamnestyjne :
Jestem studentem języka francuskiego na Uniwersytecie Śląskim.
Jestem twórcą i koordynatorem projektu -Oficjalne Forum Szkolnych Samorządów Uczniowskich
w Tychach- w ramach którego regularnie współpracuję z 41 samorządami z powiatu tyskiego.
W 2007 roku byłem uczestnikiem  pierwszego Europejskiego Kongresu Młodzieży w Austrii. Natomiast w sierpniu tego roku będę miał zaszczyt reprezentować nasz kraj na czwartym Światowym Kongresie Młodzieży w Kanadzie. Kongresy te są okazją do nawiązywania współpracy z aktywistami
 z całego świata, wymiany doświadczeń i wdrażania nowych technik w dziedzinie edukacji, ochrony środowiska i -youth developement-. Organizatorem obu wydarzeń jest Peace Child International.
Brałem udział w licznych szkoleniach organizowanych przez Amnesty, Kampanię Przeciw Homofobii, Fundację Mikuszewo, Fundację Edukacja dla Demokracji, Fundację Rozwoju Demokracji Lokalnej etc.
Byłem wolontariuszem w Fundacji Rozwoju Demokracji Lokalnej, współpracowałem z Fundacją Edukacja dla Demokracji, Śląskim Kuratorium Oświaty oraz Urzędem Miasta Tychy.
Adam Sanocki – Rocznik `75. Od ponad 10 lat zajmuje się  kwestią Tybetu, współzałożyciel polskiego oddziału Students For a Free Tibet oraz Fundacji Pomocy Dzieciom Tybetu – Nyatri. Z Amnesty International współpracuje od 7 lat. Dla lokalnych działaczy AI prowadził warsztaty protybetańskie oraz szkolenie medialne podczas obozów praw człowieka w 2005 i 2006 roku. Obecnie opracowuje startegie komunikacyjną dla polskiej sekcji AI. Absolwent politologii o specjalności dziennikarskiej UŚ, Instytutu Krajów Rozwijających się UW oraz uczestnik kursu prawa człowieka HFPC oraz Free Tibet Action Campu w USA. Pracuje jako Account Director w agencji Public Relations ComPress.