Katowice: Amnesty International Polska na festiwalu “PRAWA CZŁOWIEKA W FILMIE” – Amnesty International

Katowice: Amnesty International Polska na festiwalu “PRAWA CZŁOWIEKA W FILMIE”

W dniach 19 – 21 października odbędzie się katowicka edycja Objazdowego Festiwalu Filmowego -PRAWA CZŁOWIEKA W FILMIE-. Organizatorzy – Helsińska Fundacja Praw Człowieka oraz stowarzyszenie Bona Fides, przy udziale Amnesty International  serdecznie zapraszają, zapewniając wstęp wolny na wszystkie wydarzenia związane z festiwalem.

Projekcje filmów będą miały miejsce w kinoteatrze Rialto (ul. Św. Jana 24) oraz w filii 32. Miejskiej Biblioteki Publicznej (ul. Grzyśki 19b). W Rialcie będzie można obejrzeć filmy na temat Afryki, praw kobiet i praw socjalnych. W bibliotece – o Rosji, Czeczenii, Iraku, Białorusi i Polsce.

Festiwal otworzy konferencja pod hasłem -Rola społeczeństwa obywatelskiego w promowaniu idei praw człowieka- (19 października o godz. 10:00 w budynku Rektoratu Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Bankowej 12). Podczas konferencji Dariusz Stawik z katowickiej grupy AI będzie mówił o -Czynnikach mobilizacji społecznej w kampaniach Amnesty International- a Danuta Przywara, wiceprezes zarządu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka – o organizacjach strażniczych w Polsce. Honorowy patronat nad konferencją objął Rektor Uniwersytetu Śląskiego prof. Janusz Janeczek.

Również w czwartek w godzinach 9:00 – 11; 13:00 w Rektoracie odbędą się targi organizacji pozarządowych, w których wezmą udział m.in. przedstawiciele Amnesty International.

W piątek studenci będą mogli wziąć udział w warsztatach organizowanych przez Amnesty International, Helsińską Fundację Praw Człowieka oraz Stowarzyszenie Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich. Chęć udziału w zajęciach należy wcześniej zgłosić na adres mailowy grzegorz@bonafides.pl

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy!

Osoba odpowiedzialna za koordynację działań organizacyjnych i promocyjnych Festiwalu:

Grzegorz Wójkowski (Stowarzyszenie Wzajemnej Pomocy -Bona Fides-)
Tel.: 502 984 057; e-mail: grzegorz@bonafides.pl

Dodatkowe informacje o Festiwalu oraz szczegółowy program dostępne są na stronie: