Katowice: Spotkania z kulturą i prawami człowieka: Korea Północna – Amnesty International

Katowice: Spotkania z kulturą i prawami człowieka: Korea Północna

Spotkanie odbędzie się 5 listopada o godz. 17:00 w galerii Czakram (ul. Mariacka 20: Dekadencja – pokład górny)
W programie odbędą się prezentacje:
-Wybaczyć kanibalizm- Totalitaryzm w Korei Północnej- – Dariusz Stawik, Amnesty International
-Opowieść z podróży- – Piotr Jendruś
Ponadto podczas spotkania wyświetlony zostanie film wyprodukowany przez BBC -Na osi zła – kraj cichej śmierci-, który opowiada m.in. o eksperymentach medycznych na więźniach północnokoreańskich obozów.
 Korea Północna jest państwem totalitarnym, z kultem jednostki (nieżyjącego już -Wielkiego Wodza- – Kim Ir Sena oraz -Ukochanego Przywódcy- – Kim Dzong Ila), z jedną, obowiązującą ideologią oraz surowymi obozami pracy i publicznymi egzekucjami dla niepokornych. Koreańczykom z Północy doskwierają jednak nie tylko totalna kontrola i represje, ale również głód, który w drugiej połowie lat 90. osiągnął dramatyczne rozmiary.
 Uchodźca, Kim Hyuk, stwierdził, że w takich miejscach jak Korea Północna nawet ludziom, którzy jedzą ludzkie mięso, należy wybaczyć…