" /> Kiedy ktoś jest “Wrogiem”? – Amnesty International

Kiedy ktoś jest “Wrogiem”?

Antywojenna książka dla dzieci i dorosłych "Wróg" napisana przez Davide'a Cali i zilustrowana przez Serge'a Blocha. Amnesty International poleca.<br /> <br />

Jest wojna. Widać jakieś pustkowie. W ziemi – dwie dziury. W dziurach – dwaj żołnierze. Są wrogami. Towarzyszymy jednemu z nich. Dzieje się niewiele – ale jest strach, głód, samotność, tęsknota i poczucie beznadziei – bo może wojna dawno już się skończyła, a on o tym nie wie?
Boi się jednak wyjść z okopu, bo w drugiej dziurze siedzi wróg i tylko czyha, by go zabić. Ale może wróg też ma już dość deszczu, skwaru i całej tej wojny? Może razem mogliby ją zakończyć? Gdyby tylko ten drugi chciał wyjść pierwszy…
Autorzy książek obrazkowych skierowanych do czytelnika w każdym wieku prezentują nam bardzo oszczędną w słowach i w środkach wizualnych historię o bezsensowności wojny. Być może właśnie w prostocie tej historii leży jej uniwersalny przekaz skłaniający do refleksji. Dlaczego toczymy wojny? Kiedy ktoś jest dla nas wrogiem? Czy mamy świadomość, że możemy ulegać propagandzie, strachowi, które przesłaniają nam prawdę?
Mechanizmy tworzące konflikty, podsycające nienawiść i strach są bardzo dobrze znane każdej organizacji broniącej praw człowieka. Amnesty International stara się im przeciwstawić. Wyrażamy swój niepokój o stan konfliktów we współczesnym nam świecie i całym sercem razem z autorami książki “Wróg” dołączamy się do apelu o pokój.
Więcej o książce na stronie wydawnictwa Zakamarki>>>

Powiązany temat

„Byliśmy traktowani jak przestępcy” – historie represji wobec polskich aktywistów_ek LGBTI w nowym raporcie Amnesty International