Kiedy przestajesz istnieć. Kontrola migracji na Morzu Śródziemnym

Co roku tysiące ludzi z Afryki i Bliskiego Wschodu próbują przedostać się do Europy. Decydują się przebyć trudną drogę, aby dotrzeć na Stary Kontynent. Tylko w 2011 roku na Morzu Śródziemnym zginęło ponad 1500 migrantów i uchodźców.

– Amnesty International rozpoczęła europejską kampanię na temat traktowania uchodźców i migrantów przez kraje Starego Kontynentu. To, co dzieje się na Morzu Śródziemnym, jest nie do przyjęcia – mówi Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska. – W zeszłą środę na statku płynącym do Włoch zginęły 54 osoby, które umarły głównie z pragnienia. Przeżył tylko jeden mężczyzna. W zeszłym roku w jednym tylko przypadku brak odpowiedniej reakcji NATO i innych przepływających w pobliżu jednostek kosztowało życie 63 osób, które bez jedzenia i picia dryfowały na małej łodzi przez 2 tygodnie – dodaje Nadaždin.

Kampania Amnesty International Kiedy przestajesz istnieć będzie dotykać problemu traktowania przez kraje europejskie migrantów, uchodźców i osób starających się o status uchodźcy. – Taka europejska kampania jest bardzo potrzebna – podkreśla Nadaždin. – Wiele państw Unii Europejskiej dąży obecnie do eksternalizacji polityki migracyjnej, kontroli granic i przepływu osób. Chcąc ograniczyć napływ migrantów i uchodźców do Europy, podejmują działania, które mają ich zatrzymać poza granicami kontynentu – tłumaczy Nadaždin.

Cudzoziemcy przyjeżdżają do Europy z różnych powodów. Niektórzy uciekają przed niebezpieczeństwami i prześladowaniami, inni chcą rozpocząć nowe życie i znaleźć pracę. Rzeczywistość, z którą się zderzają, jest jednak zatrważająca. Europa nie przestrzega ich praw i stara się ignorować problemy migrantów i uchodźców. Dla władz osoby te przestają istnieć. Tak długo jak ta sytuacja będzie miała miejsce, tak długo osoby te będą narażone na poniżające traktowanie, wykorzystywanie i inne niebezpieczeństwa.

Film:

Pełna treść raportu do pobrania poniżej:

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

Powiązany temat

Bohaterowie czy przemytnicy – kilka faktów o Proactiva Open Arms

Powiązany temat

Włochy/Malta/Hiszpania: 121 osób, w tym niemowlęta i dzieci, pozostawione na morzu w palącym upale, muszą mieć możliwość zejścia na ląd