Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

- Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
- Chcę niezależnego sądownictwa.
- Walczę o prawa kobiet.

Kirgistan ratyfikuje Konwencję o prawach osób z niepełnosprawnościami

Amnesty International z zadowoleniem przyjęło podpisanie przez prezydenta Kirgistanu Sooronbaja Dżeenbekowa ustawy o ratyfikacji Konwencji o prawach osób z niepełnosprawnościami. Otwiera to nowe możliwości dla setek tysięcy ludzi Ustawa wejdzie w życie dziesięć dni po jej publikacji.

Ratyfikacja konwencji otwiera drogę do skutecznego włączenia 180 tys. Osób z niepełnosprawnościami w życie społeczne i gospodarcze Kirgistanu

– powiedziała Anna Kirey, zastępczyni dyrektora ds. Europy Wschodniej i Azji Środkowej w Amnesty International.

Priorytetem dla rządu Kirgistanu powinno być zagwarantowanie osobom z niepełnosprawnościami zaangażowania we wszystkie procesy decyzyjne, w tym w odpowiednie grupy robocze i komisje. Wdrożenie Konwencji będzie wymagało wspólnego podejścia do polityki i rzecznictwa ze strony osób z niepełnosprawnościami oraz reprezentujących ich organizacji.

– Amnesty International miała zaszczyt wspierać kirgiskich partnerów w kampanii na rzecz ratyfikacji Konwencji o prawach osób z niepełnosprawnościami. Razem poczyniliśmy wymierne postępy w walce z uprzedzeniami i błędnymi wyobrażeniami o tych osobach – podkreśliła Anna Kirey.

– Ten sukces był możliwy dzięki pracy licznych niestrudzonych działaczy, jedna z nich – Gulzar Duszenowa, była bohaterką ubiegłorocznej kampanii „Maraton Pisania Listów” – dodała.

Gulzar Duszenowa – działaczka na rzecz praw osób niepełnosprawnych z Kirgistanu powiedziała Amnesty International:

Jestem wdzięczna za wszelkie wsparcie i solidarność tak wielu aktywistek i aktywistów Amnesty International, którzy dbają o nasze prawa, mimo że pochodzą z wielu różnych krajów.

– Jak mówi przysłowie, jeśli osoby z niepełnosprawnościami i osoby starsze żyją dobrze, całe społeczeństwo żyje dobrze. Chcę też powiedzieć to głośno i wyraźnie, że nic o nas nie powinno dziać się bez nas – dodała Gulzar Duszenowa.

Tło

14 marca prezydent Sooronbaj Dżeenbekow podpisał ustawę ratyfikującą Konwencję o prawach osób z niepełnosprawnościami, przyjętą wcześniej przez jednoizbowy parlament kirgiski Żogorku Kenesz. Kirgistan jest jednym z trzech byłych krajów sowieckich, które podpisały, ale do niedawna nie ratyfikowały konwencji. Dwa pozostałe kraje to Tadżykistan i Uzbekistan.

Więcej o sprawie Gulzar Duszenowej na stronie maraton.amnesty.org.pl>>

Zdjęcie w nagłówku: Gulzar Duszenowa i jej dwóch synów, © Svetlana Zelenskaya/Amnesty International
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie