Kobieta skazana za poronienie wyjdzie na wolność

27-letnia Belen, skazana na 8 lat więzienia po komplikacjach w czasie ciąży, zostanie zwolniona z aresztu zdecydował Sąd Najwyższy prowincji Tucuman. To ważny krok w stronę poszanowania jej praw i praw człowieka w Argentynie.

Sąd Najwyższy uznał, że przetrzymywanie kobiety w areszcie jest bezcelowe. Belen spędziła w nim już ponad 2 lata, po tym jak w marcu 2014 roku trafiła do miejscowego szpitala, gdzie dowiedziała się, że była w ciąży i poroniła. Personel szpitala poniżał ją, zarzucał dokonanie aborcji i wezwał policję. Sąd skazał Belen na 8 lat więzienia.

Sąd Najwyższy prowincji Tucuman jest teraz w trakcie oceny wyroku wydanego przez sąd pierwszej instancji.

Mamy nadzieję, że Belen zostanie ostatecznie uniewinniona, a sąd uzna, że nie powinna była nigdy znaleźć się w areszcie. Komplikacje podczas ciąży nie powinny być traktowane jak przestępstwo, a kobiety w ciąży jak potencjalne kryminalistyki – powiedziała Weronika Rokicka, koordynatorka kampanii Amnesty International Polska.

26 lipca Amnesty International przekazała lokalnym władzom 120 tysięcy podpisów pod petycją domagającą się uwolnienia Belen.

W liście otwartym wysłanym niedawno do publicznego radia Belen pisała: „Skazano mnie tylko na podstawie pogłosek, za bycie biedną, za pójście do szpitala, za to, że nie miałam pieniędzy, żeby pójść do prywatnej kliniki i zapłacić za dobrego adwokata. Nikt nie spytał, jak czułam się tamtej nocy. Potępiono mnie i zapytano, czy dokonałam aborcji. Moją matkę też źle potraktowano. Nikt się mną nie przejmował. To prostaczka, nic nie wie – mówili inni i potępili mnie tak, jak policjanci. Wymiar sprawiedliwości też mnie potępił. Mimo że mówiłam im, że nie zrobiłam nic złego, nikogo nie zabiłam”.

Prawo w Argentynie przewiduje odpowiedzialność karną za doprowadzanie do przerwania ciąży, do 8 lat więzienia, i nie precyzuje, czy chodzi o lekarza czy inną osobę przeprowadzającą zabieg. Na podstawie tych przepisów skazano Belen, mimo braku dowodów, że komplikacje, których doświadczyła, były czymś innymi niż poronienie.

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!

Powiązany temat

USA: Trump nie wpuszczając uchodźców wprowadza w życie retorykę nienawiści