Kobiety z Kabulu – Amnesty International

Kobiety z Kabulu

Amnesty International patronuje książce "Kobiety z Kabulu" Gayle Tzemach Lemmon. Opowieść o afgańskiej kobiecie, która dzięki swojej przedsiębiorczości i wytrwałości stawiła czoło wyzwaniom w rządzonym przez talibów Afganistanie.

kobiety_z_kabulu_okl_01Poruszający obraz warunków życia w Afganistanie rządzonym przez talibów, a zarazem pean na cześć kobiet, które są gotowe przenosić góry, kiedy ważą się losy ich rodzin – Angelina Jolie.

Życie Kamili Sidiqi zmieniło się z dnia na dzień, kiedy do Kabulu wkroczyli talibowie. Miasto znalazło się w dramatycznej sytuacji ekonomicznej i mężczyźni wyjeżdżali masowo w poszukiwaniu pracy, a także w obawie przed prześladowaniami. Kamila postanowiła, że nauczy się szyć, aby pomóc rodzicom utrzymać liczną rodzinę. Firma krawiecka, która zaczęła się od jednej osoby pracującej w domu, dała zatrudnienie i nadzieję dziesiątkom kobiet, ratując ich rodziny przed głodem.

“Kobiety z Kabulu” to historia niezwykłej kobiety, która odniosła ogromny sukces finansowy w kraju rządzonym przez islamskich fundamentalistów. Kamila, zastraszana przez uzbrojonych żołnierzy grożących jej więzieniem, walczy z przeciwnościami losu i własnymi słabościami, uzbrojona jedynie w upór, odwagę i nadzieję na lepszą przyszłość.

Autorka, Gayle Tzemach Lemmon, jest członkiem i wiceprzewodniczącą Programu Kobiet i Polityki Zagranicznej w Radzie Stosunków Międzynarodowych. W 2004 r. odeszła z ABC News, by skończyć studia podyplomowe na Harvardzie, gdzie zaczęła pisać o przedsiębiorczości kobiet w strefach konfliktowych i pokonfliktowych, takich jak Afganistan, Bośnia czy Rwanda. Jej reportaże na ten temat były publikowane między innymi w gazetach “New York Times”, “Financial Times” i “International Herald Tribune”.

Książka powstała na podstawie wywiadów i informacji kompletowanych przez trzy lata w Kabulu, Londynie i Waszyngtonie w latach 2005-2007. Afganistan wówczas stawał się coraz bardziej niespokojnym miejscem. Imiona wielu bohaterów zostały zmienione na ich życzenie lub ze względu na bezpieczeństwo. Zostały także pominięte pewne szczegóły, które mogłyby zdradzić tożsamość przedstawionych postaci. Opowieść rozpoczyna się od wydarzeń sprzed trzydziestu lat.

Więcej o książce na stronach wydawnictwa Prószyński i S-ka

Pokaż FIFA czerwoną kartkę! #PayUpFIFA

Powiązany temat

Maroko/Hiszpania: Przeciągające się i niedostateczne postępowania po śmiertelnych wydarzeniach na granicy w Melilli pachną tzw. tuszowaniem sprawy – nowy raport Amnesty International