Kobiety z Mkhondo wywalczyły lepszą opiekę zdrowotną – Amnesty International

Kobiety z Mkhondo wywalczyły lepszą opiekę zdrowotną

Południowoafrykańska gmina zwiększyła dostępność usług opieki prenatalnej z dwóch do siedmiu dni w tygodniu.

Od stycznia tego roku kobiety i dziewczęta z okolic Mkhondo mogą korzystać z pomocy medycznej codziennie.

Zmiana ta radykalnie zmniejszyła czas oczekiwania na konsultację lekarską. Jest to szczególnie korzystne dla kobiet i dziewcząt pracujących, nie mogących skorzystać z usług medycznych w ciągu tygodnia. Dzięki zwiększonej dostępności nie trzeba już będzie brać wolnego dnia w pracy, by udać się do kliniki.

Kobiety i dziewczęta, które pracują na farmach w okolicach Amsterdamu w Mkhondo, nie otrzymują wynagrodzenia w czasie spędzonym w klinice, co było kolejnym powodem, przez który nie korzystały dotąd z opieki prenatalnej.

Stop dyskryminacji romskich uchodźców!

Powiązany temat

“To decydujący moment w historii prawa do aborcji na świecie” – ostrzega Amnesty

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy