Kobiety z Mkhondo wywalczyły lepszą opiekę zdrowotną – Amnesty International

Kobiety z Mkhondo wywalczyły lepszą opiekę zdrowotną

Południowoafrykańska gmina zwiększyła dostępność usług opieki prenatalnej z dwóch do siedmiu dni w tygodniu.

Od stycznia tego roku kobiety i dziewczęta z okolic Mkhondo mogą korzystać z pomocy medycznej codziennie.

Zmiana ta radykalnie zmniejszyła czas oczekiwania na konsultację lekarską. Jest to szczególnie korzystne dla kobiet i dziewcząt pracujących, nie mogących skorzystać z usług medycznych w ciągu tygodnia. Dzięki zwiększonej dostępności nie trzeba już będzie brać wolnego dnia w pracy, by udać się do kliniki.

Kobiety i dziewczęta, które pracują na farmach w okolicach Amsterdamu w Mkhondo, nie otrzymują wynagrodzenia w czasie spędzonym w klinice, co było kolejnym powodem, przez który nie korzystały dotąd z opieki prenatalnej.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity