Kolejna debata z cyklu “Jak rozliczyć udział państw europejskich w programie tajnych więzień CIA?” – Amnesty International

2 sierpnia 2012 roku (czwartek, godz. 19:00) pojawi się okazja, by kolejny raz zastanowić się, jak rozliczyć współudział państw europejskich w programie tajnych więzień CIA, na ile postępowanie sądowe w tej sprawie może być tajne, jakie są priorytety w państwie prawa ? zapewnienie porządku konstytucyjnego, czy prerogatywy służb specjalnych, wreszcie ? jak może się rozwijać sytuacja w Polsce.

Amnesty International od lat monitoruje kwestię tajnych więzień CIA w Polsce i inne przypadki naruszeń praw człowieka w ramach tzw. wojny z terroryzmem. Organizacja domaga się od rządów rozliczenia porwań, bezprawnego przetrzymywania, nielegalnych transferów i tortur oraz postawienia sprawców przed wymiarem sprawiedliwości. Nie zgadza się na próby usprawiedliwienia tortur i wyciszania sprawy. W celu nagłaśniania postępów polskiego śledztwa i przypomnienia o jego wadze Amnesty International organizuje cykl paneli z udziałem ekspertów i publicystów z Polski i ze świata. Pierwsza edycja debaty, w której udział wzięli eurodeputowana Hél-ne Flautre, Adam Bodnar z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, Jacek Żakowski, Adam Krzykowski i Draginja Nadaždin, odbyła się 16 maja br.

Amnesty International organizuje najbliższą debatę w odpowiedzi na przygotowywany przez Parlament Europejski raport o programie tajnych więzień CIA w Europie oraz w odpowiedzi na wniosek Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu do polskich władz o wydanie tajnych akt sprawy. Chcielibyśmy zastanowić się, dlaczego w debacie publicznej pojawiały się głosy usprawiedliwiające łamanie prawa oraz jak zapewnić sprawiedliwość i przejrzystość politycznie niewygodnego śledztwa w państwie prawa.

Udział wezmą:

Józef Pinior, senator RP

Mikołaj Pietrzak, pełnomocnik Abd al-Rahima al-Nashiriego

Roman Kurkiewicz, redaktor naczelny -Przekroju-

Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska

Debatę poprowadzi Michał Kurpiński.

Panel odbędzie się w czwartek, 2 sierpnia 2012 roku o godzinie 19:00
we Wrzeniu Świata, ul. Gałczyńskiego 7, Warszawa.

Wstęp wolny.

Polecamy wpis o tajnych więzieniach CIA w Polsce Draginji Nadaždin, Dyrektorki Amnesty International Polska —>123

Uwolnijmy zaginione i więzione osoby w Xinjiang w Chinach

Powiązany temat