Kolejny więzień Guantánamo stara się o status pokrzywdzonego w polskim śledztwie w sprawie tajnych więzień CIA

Przetrzymywany przez armię Stanów Zjednoczonych Jemeńczyk stał się trzecią osobą starającą się o status pokrzywdzonego w prowadzonym przez polską prokuraturę śledztwie w sprawie zaangażowania Polski w prowadzony przez Stany Zjednoczone program uprowadzeń i tajnego przetrzymywania osób.

Dziś rano Mariusz Paplaczyk, polski pełnomocnik Walida bin Attasha, ogłosił, że wczoraj złożył wniosek do prokuratury o przyznanie jego klientowi statusu osoby pokrzywdzonej. Po aresztowaniu w Pakistanie w 2003 r., zanim przeniesiono go do Guantánamo, gdzie obecnie oczekuje na proces przed komisją wojskową, bin Attash przeszedł przez szereg „czarnych dziur” CIA – w tym jedną w Polsce.

Ogłoszenie miało miejsce w Warszawie, podczas konferencji prasowej związanej z publikacją nowego raportu Amnesty International pt. Uwolnić prawdę: Udział Polski w programie tajnych więzień CIA.

– To świeże wydarzenie powinno stać się tak potrzebnym dla polskich władz impulsem, dzięki któremu ruszą i dokończą przeciągające się śledztwo w sprawie tajnych więzień CIA w Polsce, które zaczęło się 5 lat temu – powiedziała Julia Hall, ekspertka Amnesty International ds. walki z terroryzmem i praw człowieka. – Jeśli Walidowi bin Attashowi przyznany zostanie w śledztwie status pokrzywdzonego, będzie trzecią domniemaną ofiarą łamania przez CIA praw człowieka na polskiej ziemi – wraz z Adb al-Rahimem al-Nashirim i Abu Zubajdą, o których również piszemy w naszym nowym raporcie.

Polskie władze muszą zaprzestać zasłaniania się „bezpieczeństwem narodowym”. Nadszedł czas, by raz na zawsze ujawnić zakres ich współpracy w tajnym programie CIA.

Polskie śledztwo w sprawie „czarnych dziur” CIA ciągnie się od 2008 r. i w większości było prowadzone pod osłoną tajemnicy. Polscy prokuratorzy do tej pory odmawiali ujawniania niemal wszystkich informacji związanych ze śledztwem lub podania swoich ustaleń do wiadomości publicznej.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Uratuj Ammara przed wyrokiem śmierci!

Powiązany temat

„Serbka” z nagrodą Amnesty International za najlepszy film o prawach człowieka!

Powiązany temat

Oddaj swój głos na sprawiedliwą Polskę i Europę!