Kolumbia: Ingrid Betancourt odzyskała wolność – Amnesty International

Kolumbia: Ingrid Betancourt odzyskała wolność

Ingrid Betancourt, porwana w roku 2002, została uwolniona wraz z trzema Amerykanami porwanymi przez FARC w roku 2003 oraz jedenastoma członkami kolumbijskich sił bezpieczeństwa więzionymi przez FARC. Rząd kolumbijski powiedział, że całą piętnastkę uwolniono dzięki skutecznemu przeprowadzeniu operacji wojskowej przez kolumbijskie siły bezpieczeństwa.
-Nie możemy jednak zapomnieć o setkach innych cywilów wciąż przetrzymywanych, przede wszystkim przez FARC oraz przez Narodową Armię Wyzwolenia (ELN). Obie organizacje muszą wypuścić natychmiast i bezwarunkowo wszystkich przetrzymywanych. Muszą również natychmiast zakończyć proceder porywania ludzi oraz brania zakładników- mówi Amnesty International.
Wszyscy przetrzymywani i więzieni muszą być traktowani humanitarnie, niezależnie od tego, czy są cywilami czy członkami sił bezpieczeństwa.
Tłumaczył Grzegorz Rychlik