Kolumbia: Należy niezwłocznie uwolnić biskupa – Amnesty International

Kolumbia: Należy niezwłocznie uwolnić biskupa

Informacje, które pojawiły się w prasie, potwierdzają, że grupa partyzantów z Wojska Wyzwolenia Narodowego (Ejército de Liberación Nacional, ELN) jest odpowiedzialna za uprowadzenie jego eminencji Misaela Vacca Ramíreza i innych dwóch duchownych, których później wypuszczono na wolność.

„Porwanie biskupa to tylko jeden z ostatnich przykładów rażącego braku szacunku, jaki kolumbijskie grupy zbrojne przejawiają wobec cywilów.”

Amnesty International apeluje do grup zbrojnych, aby zaniechały tej praktyki i natychmiast wypuściły na wolność wszystkich zakładników.

„Wykorzystywanie życia ludzkiego dla osiągnięcia celów politycznych jest absolutnie nie do zaakceptowania” – ogłosiła Amnesty International, naciskając na grupy zbrojne, aby respektowały prawo do życia i nietykalności fizycznej przetrzymywanych przez nie osób.

Informacje uzupełniające:

W 2003 roku w Kolumbii zostało porwanych około 2 200 osób, z czego ponad połowa przez grupy partyzanckie i paramilitarne wspierane przez wojsko. Większość tych porwań to dzieło partyzantów, zwłaszcza należących do grupy Rewolucyjne Siły Zbrojne Kolumbii (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, FARC).