Kolumbia: Strzelanie do cywilów przez uzbrojone grupy jest poważnym naruszeniem międzynarodowego prawa humanitarnego – Amnesty International

Według raportów prasowych, 24 maja 2005 roku wojownicy FARC weszli do siedziby władz miejskich w Puerto Rico w departamencie Caquetá  na południowym wschodzie Kolumbii. Zabili tam radnych José Ausencio Olarte, Willarda Villegas, Gerardo Collazos, Silvio Mesa i Johna Ferney González oraz przewodniczącego rady miejskiej Germána Rodríguez. Świadkowie wskazują na FARC jako odpowiedzialnych za atak.

Konieczne jest podjęcie dokładnego i bezstronnego śledztwa w celu ustalenia odpowiedzialnych za  śmierć ofiar i rozpoczęcia procesu sądowego.

W ostatnich latach bojownicy FARC wielokrotnie grozili zabiciem radnych i innych przedstawicieli władz państwa w departamencie Caquetá i w innych częściach Kolumbii. Ponoszą oni odpowiedzialność za groźby śmierci i liczne morderstwa na przedstawicielach władzy.

Ostatnie zabicia przypominają o konieczności osiągnięcia przez rząd i bojowników sił powstańczych porozumienia gwarantującego ochronę dla cywilów mogących ucierpieć z powodu konfliktu.