Kolumbia: “zaginione” lesbijki – Amnesty International

Kolumbia: “zaginione” lesbijki

W Kolumbii stałym problemem jest działalność ugrupowań paramilitarnych i brak odpowiedzialności. Narasta zjawisko przestępstw motywowanych płcią i seksualną orientacją ofiar. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy odnotowano różne przypadki agresji i „zaginięć” lesbijek.

W Medellin czternastoletnia dziewczyna została na ulicy rozebrana do naga, a na szyi powieszono jej tabliczkę z napisem „Jestem lesbijką”. Dziewczynę zgwałciło trzech uzbrojonych mężczyzn; kilka dni później znaleziono jej ciało. Miała odcięte piersi.

Za pierwszą z opisanych tu zbrodni przypuszczalnie odpowiedzialne jest FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Rewolucyjne Siły Zbrojne Kolumbii), za drugą – ugrupowanie paramilitarne, związane z siłami zbrojnymi. Wszystkie strony trwającego od czterdziestu lat konfliktu w Kolumbii – siły bezpieczeństwa, popierane przez armię ugrupowania paramilitarne, grupy zbrojne – wykorzystują stereotypy dotyczące płci i są odpowiedzialne za przestępstwa na tle seksualnym. Ugrupowania paramilitarne i FARC prześladują osoby podejrzane o nosicielstwo wirusa HIV, dopuszczają się przestępstw ze względu na tożsamość płciową lub orientację seksualną ofiar.

Więcej informacji w raporcie AI: „Kolumbia. Okaleczone ciała, ukryte zbrodnie. Przemoc seksualna w kontekście konfliktu zbrojnego” http://kampania.amnesty.org.pl/dokument.php-doc_id=6

Napisz list:

President Alvaro Uribe Velez
Palacio de Narino
Carrera 8 No.7-26
<-xml:namespace prefix = st1 />Bogota, Colombia

Tłumaczenie

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!