Komisja NZ ds. Praw Człowieka: Prawa dla wszystkich ważniejsze niż polityka – Amnesty International

Komisja NZ ds. Praw Człowieka: Prawa dla wszystkich ważniejsze niż polityka

-Prawa człowieka są uszczuplane w wyniku wprowadzenia nadzwyczajnych środków bezpieczeństwa po wydarzeniach z 11 września. Komisja musi zatem sprostać wyzwaniu ochrony praw wszystkich ludzi niezależnie od interesów politycznych. Jeżeli nie jest w stanie tego dokonać Komisja – najwyższy organ ONZ chroniący praw człowieka – któż inny sprosta dopełnieniu tego obowiązku–

W odpowiedzi na ataki z 11 września, rządy wielu państw wprowadziły regulacje -antyterrorystyczne-, które stanowią zagrożenie praw obywateli tych krajów, a także cudzoziemców i osób ubiegających się o azyl.

-Wyzwaniem dla rządów państw nie jest dążenie do bezpieczeństwa kosztem praw człowieka, lecz zapewnienie respektowania praw wszystkich ludzi- – oświadczył Martin MacPherson, szef programu prawnego Amnesty International.

W obliczu eskalacji wydarzeń na Bliskim Wschodzie, Organizacja wzywa Komisję do stanowczego potępienia przypadków poważnego naruszania praw człowieka w Izraelu i na Terytoriach Okupowanych. W szczególności Amnesty International wzywa Komisję, by poparła apel Organizacji o niezwłoczne wysłanie w ten region międzynarodowych obserwatorów.

W reakcji na narastające napięcie i powszechność łamania praw człowieka w Zimbabwe, Amnesty International wzywa Komisję do poświęcenia właściwego miejsca w swoich obradach dla omówienia sytuacji w tym kraju i dla zapewnienia przestrzegania w nim praw człowieka.

Amnesty International prowadzi kampanię na rzecz zajęcia się przez Komisję stałym zjawiskiem rozległego łamania na świecie praw człowieka, a w szczególności w następujących sześciu krajach: Kolumbia, Indonezja, Izrael i Terytoria Okupowane, Federacja Rosyjska/Czeczenia, Arabia Saudyjska, Zimbabwe.

Ponadto, Organizacja wzywa Komisję do podjęcia działań w zakresie: regulacji -antyterrorystycznych-, kary śmierci, -zaginięć-, rasizmu i stosowania tortur.

-Zastąpienie słów czynami jest tym, czego naprawdę oczekujemy w bieżącym roku. Nie wystarczy, by Komisja sformułowała rekomendacje i podjęła rezolucje. Komisja musi przesłać spójny i czytelny sygnał, iż rządy państw muszą wypełnić jej postanowienia- – powiedział Martin MacPherson.