Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

# Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
# Chcę niezależnego sądownictwa.
# Walczę o prawa kobiet.

Dowiedz się więcej

Komitet Obrony Sprawiedliwości krytykuje ograniczanie swobody wyrażania poglądów przez prokuratorów

Komitet Obrony Sprawiedliwości "KOS" ponownie wystąpił w obronie niezależności prokuratorów, potępiając sformułowanie zarzutów wobec członków Pierwszego Zarządu Stowarzyszenia Prokuratorów „Lex Super Omnia" krytycznych wobec instumentalnego podejmowania śledztw.

Komitet Obrony Sprawiedliwości z niepokojem odnotował działania Zastępcy Rzecznika Dyscyplinarnego Prokuratora Generalnego dla łódzkiego okręgu regionalnego, który sformułował zarzuty dyscyplinarne uchybienia godności urzędu prokuratora wobec wszystkich członków Pierwszego Zarządu Stowarzyszenia Prokuratorów „Lex Super Omnia “, to jest:

• Prezesa Zarządu – Krzysztofa Parchimowicza, b. prokuratora Prokuratury Generalnej,
  • Dariusza Korneluka, b. prokuratora Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie,
  • Katarzyny Gembalczyk, prokuratora Prokuratury Okręgowej w Warszawie,

Członkowie Pierwszego Pierwszego Zarządu Stowarzyszenia Prokuratorów „Lex Super Omnia “ krytycznie odnieśli się do komunikatu o wszczęciu śledztwa w sprawie o przestępstwo, jakiego dopuścić się miała sędzia Agnieszka Pilarczyk, w sprawie lekarzy oskarżonych o doprowadzenie do zgonu Witolda Ziobro – ojca Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobry, wydanego przez Prokuratora Regionalnego w Katowicach. Prokuratorzy ze stowarzyszenia „Lex Super Omnia “   wyrazili dezaprobatę wobec faktu wymienienia z imienia i nazwiska sędziego uznając, że powiadomienie opinii publicznej o jego personaliach, na tym etapie postępowania, jest stygmatyzowaniem i narusza dobra osobiste sędziego.

„Wykorzystywanie postępowania dyscyplinarnego w tym wypadku służy ograniczaniu swobody wyrażania poglądów, gwarantowanego przez art. 54 Konstytucji Rzeczypospolitej. Podejmowane działania mają wyeliminować Stowarzyszenie Prokuratorów „Lex Super Omnia“ z debaty, uniemożliwiając tym samym realizację przewidzianego art. 1 Prawa o stowarzyszeniach uprawnienia do wypowiadania się w sprawach publicznych. Celem tych działań jest niewątpliwie także wywarcie tzw. efektu mrożącego, wobec członków Stowarzyszenia, jak i pozostałych prokuratorów, a nadto może być postrzegane jako uzurpowanie sobie przez kierownictwo prokuratury prawa do nadzoru nad Stowarzyszeniem”.

Opinia Komitetu w sprawie zarzutów wobec prokuratorów

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie