Komitet Obrony Sprawiedliwości reaguje na zagrożenia niezawisłości sędziów i prokuratorów

Komitet Obrony Sprawiedliwości "KOS" reaguje na kolejne zagrożenia niezawisłości sędziów i niezależności sądów, adwokatów, radców prawnych, prokuratorów i przedstawicieli innych zawodów prawniczych.

Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS wyraził sprzeciw wobec działań Zastępców Rzecznika Dyscyplinarnego Sędziów Sądów Powszechnych skierowanych przeciwko Sędziom Ewie Maciejewskiej i Igorowi Tulei. W dniach 11 i 12 grudnia (odpowiednio) sędziowie Ewa Maciejewska i Igor Tuleya otrzymali wezwanie od Zastępcy Rzecznika Dyscyplinarnego do złożenia oświadczeń dotyczących możliwego ekscesu orzeczniczego polegającego na spowodowaniu zwrócenia się z pytaniem prejudycjalnym wbrew warunkom z art.267 Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej w trybie przepisów o postępowaniu dyscyplinarnym.

„Wolni i niezawiśli Sędziowie stanowią zagrożenie dla władzy, która nie szanuje rządów prawa i praw człowieka. Rzecznicy Dyscyplinarni nie powinni być narzędziem w ręku polityków zmierzających do podporządkowania sądów i sędziów celom politycznym”.

Opinia Komitetu w sprawie wezwania Sędzi Ewy Maciejewskiej i Igora Tulei.

Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS również z niepokojem obserwuje nasilające się w ostatnim czasie działania dyscyplinarne podejmowane wobec prokuratorów. Przykładem jest prowadzone przez Sąd Dyscyplinarny przy Prokuratorze Generalnym postępowanie dyscyplinarne w stosunku do prokuratora Piotra Wójtowicza, pełniącego obowiązki służbowe w Prokuraturze Okręgowej w Legnicy. „Prokurator, jak każdy obywatel może korzystać z prawa do wolności zgromadzeń określonego w art. 57 Konstytucji RP, a nadto swobodnie wyrażać poglądy, co gwarantuje mu art. 54 Konstytucji RP.”

„Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS uznaje prowadzenie postępowania dyscyplinarnego wobec prokuratora Piotra Wójtowicza za niedopuszczalną formą wywierania nacisku na prokuratorów i ograniczenia ich podstawowych praw konstytucyjnych i stanowczo sprzeciwia się praktykom tego rodzaju”.

Opinia Komitetu w sprawie postępowania prokuratora Wójtowicza.

Prawo musi chronić osoby LGBTI przed przemocą!

Powiązany temat

Polska: Prawo kryminalizujące edukację seksualną „lekkomyślnie regresywne”

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Tomke Ptasiński