Konferencja naukowa “Arabskie przebudzenie: źródła, szanse, zagrożenia” – Amnesty International

Konferencja naukowa “Arabskie przebudzenie: źródła, szanse, zagrożenia”

Konferencja "Arabskie przebudzenie: źródła, szanse, zagrożenia" jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie sytuacją polityczną w świecie arabskim oraz zagadnieniami gospodarczymi, kulturowymi i społecznymi tego obszaru. Głównym celem konferencji jest przyjrzenie się różnym aspektom bieżącej sytuacji w państwach Maghrebu, Lewantu i Półwyspu Arabskiego, rzetelne przedstawienie faktów dotyczących rewolucji w poszczególnych krajach, a także próba nakreślenia możliwych scenariuszy dalszych działań na tym terenie.

174862_161960860533313_728400_n“Arabskie Przebudzenie: źródła, szanse, zagrożenia”

1 czerwca 2011, Kraków Wojewódzka Biblioteka Publiczna, Rajska 1, sala 247

9.00 – OTWARCIE KONFERENCJI

Wykład inauguracyjny – mufti RP Ahmad Tomasz Miśkiewicz

Raport Amnesty International dot. sytuacji na Bliskim Wschodzie w ostatnich miesiącach

9.30 – panel I: MAROKO, LIBIA, LIBAN, IRAK

dr Katarzyna Jarecka-Stępień (UJ) “Ciągłość, zmiana i królewskie obietnice reform. Arabska wiosna w Maroku”

dr Przemysław Turek (UJ) “Nowy rząd libijski – perspektywy, nadzieje i zagrożenia” Katarzyna Dziedzic (UJ)

11.30 – panel II: TUNEZJA, OMAN, EGIPT, PALESTYNA

dr Ewa Szczepankiewicz-Rudzka (UJ) Krzysztof Lalik (UJ) “Wolność i demokracja w nowym Iraku”

Michał Lipa (UJ) “IRHAL i co dalej? Przyczyny i skutki egipskiej rewolucji” – Omar Faris (Polsko-Arabskie Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne)

14.45 – panel III: BAHRAJN, JEMEN, SYRIA, KURDYSTAN

dr hab. Radosław Bania (UŁ) “Bahrajn – rewolucja w cieniu mocarstw”

dr Adrian Siadkowski (UMK) “Qat, dżambija i Królestwo Saby – symbole: pobudzenia, walki i wielkiej świetności. Jemeńskie archetypy czy paradygmaty jutra?”

dr Łukasz Fyderek (UJ) -Pretorianie i technokraci w reżimie politycznym Syrii- Ziyad Raoof (Kurdyjskie Centrum Informacji i Dokumentacji w Krakowie)

16.45 – panel IV: IZRAEL, USA, UNIA EUROPEJSKA, TURCJA

Aleksandra Wilczura (UJ) “Arabska wiosna ludów w perspektywie mediów izraelskich”

dr Łukasz Stach (UP) dr Karol Bieniek (UP) Przemysław Wielgosz (Le Monde diplomatique – edycja polska) “Ekonomia polityczna rewolucji arabskich”

18.30 – ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI

19.30 – “To co naprawdę działo się w Afryce” – relacja Kingi Ilskiej z podróży po Afryce Północnej, klub Artefakt Cafe, ul. Topolowa 40

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!

Powiązany temat

„Byliśmy traktowani jak przestępcy” – historie represji wobec polskich aktywistów_ek LGBTI w nowym raporcie Amnesty International