Konferencja online “Twój głos ma MOC!”

Jak rozmawiać z młodymi ludźmi o kryzysie praworządności w Polsce? Jak komentować wypowiedzi polityków dehumanizujące przedstawicieli mniejszości seksualnych? Czemu warto angażować młodzież w dyskusje o tematach postrzeganych jako kontrowersyjne? Czy w polskiej szkole jest jeszcze przestrzeń na edukację o prawach człowieka? Na te i wiele innych pytań postaramy się odpowiedzieć podczas konferencji online, która odbędzie się 18 lutego 2021 roku w godzinach 16.30 – 18.00.

Program konferencji:

16.30 – 17.20 – panel dyskusyjny na temat edukacyjnych strategii w obliczu kryzysu praworządności w Polsce – transmitowany na żywo na Facebooku Amnesty International.

W panelu uczestniczyć będą:

• Draginja Nadazdin – dyrektorka Amnesty International Polska
  • Małgorzata Jonczy-Adamska – psycholożka, pedagożka, trenerka antydyskryminacyjna, współzałożycielka i członkini Towarzystwa Edukacji Antydyskryminacyjnej
  • Monika Karanowska – nauczycielka z Kętrzyna związana z Amnesty International
  • Aleksandra Borzęcka – uczennica technikum, rzeczniczka w Młodzieżowej Radzie Miasta Lublin.

Zapraszamy do udziału w panelu wszystkie osoby zainteresowane.

17.20 – 18.00 – część przeznaczona dla nauczycieli/nauczycielek oraz edukatórw/edukatorek poświęcona projektowi “Twój głos ma MOC!” i zaplanowanym w nim wydarzeniom.

Konieczna rejestracja przez aplikację Zoom (rejestrując się na wydarzenie uczestniczysz w całej konferencji z poziomu Zoom’a: w panelu dyskusyjnym oraz części aktywnej od 16.30 do 18.00).

Zapraszamy szczególnie nauczycieli i nauczycielki.

Konferencja online stanowi otwarcie projektu „Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka”. Jego głównym celem jest budowanie wśród młodych ludzi oraz nauczycieli i nauczycielek wiedzy, umiejętności i odwagi do podejmowania działań w obronie praw człowieka!

Szkodliwe zmiany w prawie i praktyce podważają niezależność systemu sądownictwa, ograniczają wolność słowa i zgromadzeń oraz przestrzeń do działania na rzecz praw człowieka. Towarzyszy temu retoryka osób sprawujących władzę, która stygmatyzuje mniejszości oraz grupy, które w sposób zdecydowany dochodzą swoich praw. Możliwość poruszania tematyki praw człowieka w szkołach jest systematycznie ograniczana. Projekt „Twój głos ma MOC!” skierowany jest do wszystkich osób, które mimo tych trudności wciąż walczą o przestrzeń dla praw człowieka w polskiej szkole i całym kraju! Podczas konferencji otwierającej projekt zaprezentujemy Państwu planowane działania i zaprosimy do udziału w panelu dyskusyjnym o edukacyjnych strategiach w obliczu kryzysu praworządności w Polsce.

Więcej o projekcie “Twój Głos ma MOC!”

Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego z Funduszy EOG.
Projekt realizowany we współpracy z Amnesty International Norway.

ZMIANY KLIMATU: poważne zagrożenie dla praw człowieka