Konferencja prasowa – Raport Roczny 2004 – Amnesty International

Konferencja prasowa – Raport Roczny 2004

Od 43 lat Amnesty International monitoruje sytuację praw człowieka na świecie. Nasze raporty są wiarygodnym źródłem informacji dla wielu organizacji i instytucji publicznych. W najnowszym, dorocznym raporcie oceniamy to, co działo się w roku 2003 w 155 państwach na wszystkich kontynentach.

Rok 2003 to „wojna na terror” i wojna w Iraku, które sprzyjają nowej fali naruszeń praw człowieka i odwracają uwagę od starych. Raport dokumentuje zaogniające się wewnętrzne konflikty w miejscach takich jak Czeczenia, Kolumbia, Demokratyczna Republika Kongo, Sudan czy Nepal

W 2003 roku, czasie prowadzonych przez Amnesty International kampanii wzywaliśmy państwa do powstrzymania przemocy wobec kobiet, a także do prawnych uregulowań handlu bronią. Dzięki wsparciu międzynarodowej opinii publicznej  uchylono wyrok śmierci przez ukamienowanie dla Nigeryjki Aminy Lawal, rozpoczęto śledztwo w sprawie zaginionych i zamordowanych w meksykańskim Juarez.

„Prawa człowieka zostały ustanowione, aby zmienić świat na lepszy, nie możemy pozwolić, aby o nich zapomniano”,  Irene Khan Sekretarz Generalna Amnesty International.

W godzinach 14-18 przy stoliku obok Auditorim Maximum UW, członkowie AI będą zbierali fotopetycje w ramach kampanii „Broń kontrolowana”.

Kontakt: Mirella Panek – rzeczniczka AI, tel. 0691-35-79-35