Konferencja prasowa – Raport Roczny AI 2005

Tortury w więzieniu Abu Ghraib, przemoc w Iraku, milion uchodźców z Darfuru w Sudanie, kryzys na Haiti, zamach w Madrycie i wzięcie zakładników w Biesłanie – to tylko niektóre wydarzenia, które wstrząsnęły światem w 2004 roku.

Jak rządy radzą sobie z przestrzeganiem praw człowieka-

Czy walka z „terroryzmem” uczyniła świat bezpieczniejszym-

Czy światowa solidarność w obliczu tsunami wzmocniła poczucie globalnego obywatelstwa-

Jak Polska przestrzegała praw człowieka-

W konferencji prasowej wezmą udział obrońcy praw człowieka:

• Irina Touscik (23 lata) jest jedną z założycielek oraz koordynatorką do spraw praw człowieka w białoruskim opozycyjnym ruchu młodzieżowym Żubr. Tak jak inni działacze Żubra, była wielokrotnie zatrzymywana w związku ze swoją działalnością opozycyjną. W marcu 2005 roku Irina została wydalona z uniwersytetu.
  • Szachman Akbułatow urodził się w 1961 roku w Kazachstanie, Gdy w 1999 roku wybuchł drugi konflikt zbrojny w Republice Czeczeńskiej, opuścił Grozny. Od marca 2000 roku mieszka razem z rodziną w Nazraniu, w Republice Inguszetii. W grudniu 2000 roku, Szachman Akbułatow rozpoczął pracę dla biura organizacji praw człowieka Memoriał w Nazraniu. Wraz z innymi czeczeńskimi, inguskimi oraz rosyjskimi kolegami udało im się zorganizować centrum, gdzie do tej pory tysiące ludzi otrzymało wsparcie i radę.
  • Farid Tuchbatullin jest działaczem ekologicznym i praw człowieka z Turkmenistanu. W marcu 2003 roku władze Turkmenistanu skazały go na trzy lata więzienia po nieuczciwym procesie. Amnesty International uznała go za więźnia sumienia. W kwietniu 2003 roku, na skutek protestów międzynarodowych.

Tematy