Konferencja „Silence Hate – wyłącz nienawiść”

Zapraszamy do uczestnictwa w konferencji podsumowującej międzynarodowy projekt edukacyjny ,,SILENCE HATE – wyłącz nienawiść. Zmiana języka może zmienić świat’’, którego celem jest przeciwdziałanie mowie nienawiści w sieci wymierzonej przeciwko migrantom, migrantkom, uchodźcom i uchodźczyniom za pomocą edukacji i mediów.

Konferencja skierowana jest do nauczycieli i nauczycielek oraz edukatorów i edukatorek, jak również uczniów i uczennic szkół ponadpodstawowych.

Konferencja odbędzie się 29 listopada 2019 roku w „Marzyciele i Rzemieślnicy. Dom Innowacji Społecznych” znajdującym się na III piętrze Domu Towarowego Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 w Warszawie.

Na zgłoszenia czekamy do 15 listopada.

REJESTRACJA: https://www.surveymonkey.com/r/TYTVTF2

PROGRAM KONFERENCJI (może ulec zmianie):
09:00-09:30 rejestracja osób uczestniczących
09:30-10:00 otwarcie konferencji
10:00-11:00 mowa nienawiści wobec uchodźców i uchodźczyń okiem młodzieży – pokaz filmów stworzonych w ramach projektu oraz dyskusja
11:00-12:00 uchodźcy w Europie – rola mediów w opisywaniu kryzysu
12:00-12:30 przerwa
12:30-14:00 alternatywne narracje, a mowa nienawiści – warsztaty
14:00-15:00 obiad
15:00-16:00 hejt w szkole – jak o nim rozmawiać? Jak przeciwdziałać?
16:00-16:30 podsumowanie i zakończenie konferencji

Zapewniamy zwrot kosztów podróży do Warszawy oraz obiad podczas konferencji. Jeśli potrzeby jest nocleg prosimy o informację na adres: Justyna Kuzar, justyna.kuzar@amnesty.org.pl.

Dołącz do wydarzenia na Facebooku!>>>

Projekt SILENCE HATE jest międzynarodowym projektem edukacyjnym finansowanym ze środków Komisji Europejskiej i realizowanym przez parterów z 6 krajów: Belgii, Cypru, Grecji, Polski, Wielkiej Brytanii i Włoch. Projekt ma na celu podniesienie świadomości na temat wagi przeciwdziałania mowie nienawiści poprzez rozwój narzędzi edukacyjnych dla nauczycieli i nauczycielek oraz promocję twórczych przekazów na temat migracji tworzonych przez dziennikarzy i dziennikarki. W ramach projektu realizowanego w Polsce odbyły się dwa szkolenia dla osób pracujących z młodzieżą z wykorzystywania alternatywnych narracji w przeciwdziałaniu mowie nienawiści, dwie edycje warsztatów z młodzieżą zakończone tworzeniem przez nią własnych produkcji medialnych, wysłaliśmy także pięć osób na europejski obóz medialny w Londynie.

Więcej informacji na stronie projektu>>>

Projekt SILENCE HATE finansowany jest ze środków Unii Europejskiej, dzięki wsparciu Komisji Europejskiej w ramach Programu Prawa, Równość i Obywatelstwo.