Korea Północa: cierpienie w milczeniu – AKCJA ZAKOŃCZONA – Amnesty International

Korea Północa: cierpienie w milczeniu – AKCJA ZAKOŃCZONA

Dziękujemy wszystkim, którzy poświęcili swój czas, aby wziąć udział w tej akcji. Pomogła ona szerzyć świadomość o losach głodującej populacji Korei Północnej.

Amnesty International nadal jednak jest zainteresowana tym, by ludność Korei Północnej miała prawo do wyżywienia.  Rząd północnokoreański nie przedsięwziął żadnych kroków w celu rozwiązania tej sprawy.
Ludność Korei Północnej nadal głoduje i jest karana za “nielegalne” opuszczanie kraju, a tych, którzy siłą zmuszeni zostali do powrotu do kraju dotykają tortury i więzienie w przerażających warunkach.  Zmniejszyła się międzynarodowa pomoc żywnościowa, co jeszcze pogłębiło i tak ciężki żywnościowy kryzys.
Korea Północna nie przestaje w sposób rażący odbierać swoim obywatelom wolności słowa, stowarzyszenia i przemieszczania się.

Walka z głodem jest walką o prawa człowieka. Od ponad dekady mieszkańcy Korei Północnej cierpią głód i kryzys żywnościowy. Jednym z głównych powodów jest fakt, iż władze utrudniają przemieszczanie się, dostęp i monitorowanie sytuacji międzynarodowym organizacjom humanitarnym, które udzielają pomocy poprzez dystrybucję żywności. Przyłącz się do akcji Amnesty International i powiedz rządowi Korei Północnej, iż prawo do pożywienia jest podstawowym prawem człowieka.

Wezwij rząd północnokoreański do zagwarantowania, że niedostatek żywności nie będzie wykorzystywany jako narzędzie do prześladowania osób, które uważa się za przeciwników politycznych, a także do zapewnienia organizacjom humanitarnym, w szczególności przedstawicielstwom Narodów Zjednoczonych, swobodnego i łatwego dostęp na całe terytorium Korei Północnej.

Więcej informacji

CO MOŻESZ ZROBIĆ

Wyślij list w tej sprawie! :

-Kim

Chairman Kim Jong-il

National Defence Commission

Pyongyang

Democratic People’s Republic of Korea

Zwrot grzcznościowy: Your Excellency

Prosimy także wysyłać kopie swych listów na adres:
Ambasada Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej
ul. Bobrowiecka 1a