Korea Północna: Amnesty International publikuje film “Inny wywiad” – Amnesty International

Korea Północna: Amnesty International publikuje film “Inny wywiad”

Amnesty International opublikowała dziś film Inny wywiad, wstrząsającą relację o ucieczce kobiety z Korei Północnej. Publikacja zbiega się w czasie z wejściem do brytyjskich kin kontrowersyjnego filmu The Interview (Wywiad ze Słońcem Narodu).

Studio filmowe Sony Pictures odwołało zaplanowane na grudzień wejście do kin The Interview, komedii w reżyserii Evana Goldberga i Setha Rogena o fikcyjnym zamachu na przywódcę Korei Północnej Kim Dzong Una. Przed samą premierą miał miejsce cyberatak, w którym prywatne wiadomości i pliki należące do spółki zostały zhakowane i upublicznione.

Film Amnesty International Inny wywiad opowiada historię młodej kobiety z Korei Północnej, Park Ji-hyun. Na nagraniu Park Ji-hyun wyjaśnia, jak uciekła z Korei Północnej przed głodem, a następnie została przemycona do Chin, gdzie sprzedano ją rolnikowi i zmuszono do niewolniczej pracy.

Ji-hyun urodziła syna rolnika, ale kiedy do chińskich władz dotarł donos, że uciekła z Korei Północnej, została oddzielona od dziecka i zmuszona do powrotu do kraju. Trafiła do jednego z przerażających obozów w Korei Północnej, gdzie cierpiała z powodu głodu i tortur. W końcu uciekła.

Dyrektor Amnesty International UK Kate Allen powiedziała:

Inny wywiad to film, którego Korea Północna naprawdę nie chce obejrzeć i nie bez powodu. Ludzie w Korei Północnej cierpią w niewyobrażalny sposób. Ludnością rządzi strach i widmo obozów więziennych dla tych, którzy się sprzeciwiają. Tysiące ludzi w obozach umierają z powodu wycieńczenia pracą, głodu i bicia. Niektórzy trafiają tam tylko dlatego, że znali kogoś, kto wypadł z łask.

– Amnesty International upubliczniła film Inny wywiad, aby ludzie na całym świecie mogli usłyszeć z pierwszej ręki, jak na obywatele Korei Północnej cierpią skutek działań Kim Dzong Una i jego urzędników.

– Nie chcą tego zobaczyć i dlatego właśnie powinni.

FILM

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!