Korea Północna: dwie amerykańskie dziennikarki skazane – Amnesty International

Korea Północna: dwie amerykańskie dziennikarki skazane

Dziennikarki zostały oskarżone przez Centralny Sąd w Phenianie (Pyongyang) o -poważne przestępstwo- przeciwko narodowi koreańskiemu. Odwołanie się od wyroku sądu na razie wydaje się niemożliwe.

Laura Ling i Euna Lee, zatrudnione przez Current TV z siedzibą w San Francisco, zostały aresztowane przez słuzby północnokoreańskie 17 marca, niedaleko granicznej rzeki Tumen, oddzielającej Chiny i Koreę Północną. Do tej pory nie jest jasne, czy kobiety przekroczyły granicę i weszły na terytorium Korei Północnej, czy zostały aresztowane na terytorium Chin. Przygotowywany przez nie program miał dotyczyć przypadków łamiania praw człowieka w stosunku do kobiet północnokoreańskich.

Dziennikarki były przetrzymywane osobno, zamknięte w -państwowym pensjonacie- niedaleko Phenianu (Pyongyang). Od momentu aresztowania mają ograniczony dostęp do wsparcia ze strony konsulatu oraz bardzo ograniczony kontat z rodzinami.

-Dziennikarki stały się przedmiotem błędów i mankamentów północnokoreańskiego systemu sprawiedliwości: braku dostępu do prawnika, braku należytego procesu, braku przejrzystości,- powiedziała Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International w Polsce. -Sądownictwo i system karny w Korei Północnej są bardziej instrumentem zastraszenia niż sprawiedliwości.-

-Wydaje się, że rząd Korei Północnej traktuje dziennikarki jak pionki w niebezpiecznej grze eskalacji napięcia ze wspólnotą międzynarodową. Wyrok był bardziej surowy, niż się tego spodziewali liczni obserwatorzy i zupełnie nie współmierny do zarzutów przedstwionych przciwko nim przez Phenian (Pyongyang).-

W opublikowanym niedawno Raporcie Rocznym Amnesty International czytamy, że więźniowie w Korei Północnej są zmuszeni do bardzo ciężkiej fizycznej pracy, np. W kamieniołomach, po 10 godzin lub więcej dziennie, bez żadnego dnia odpoczynku. Straże biją więźniów pod byle pretekstem, oskarżając ich o kłamstwo, o zbyt powolną pracę czy nieznajomość słów patrotyczncyh piosenek. Do wymierzanych kar należą między innymi przymusowe ćwiczenia, siedzenie bez ruchu w jednej pozycji przez długi okres czasu lub bardzo upokarzającą publiczną samokrytykę.

Więźniowie bardzo często chorują lub umierają z powodu kombinacji przymusowej ciężkiej pracy, niedostatecznego wyżywienia, bicia, braku opieki medycznej I niehigienicznych warunków życia.

/Koniec