Książka Glenna Greenwalda “Snowden. Nigdzie się nie ukryjesz” – Amnesty International

Książka Glenna Greenwalda “Snowden. Nigdzie się nie ukryjesz”

Im więcej informacji otrzymujemy od Edwarda Snowdena, tym uporczywiej zdają się milczeć polskie władze. Mimo upływu niemal roku od ujawnienia informacji o programie PRISM, wciąż nie poznaliśmy odpowiedzi na pytanie, od kiedy polski rząd wiedział o jego funkcjonowaniu. Informacje opublikowane w książce Glenna Greenwalda "Snowden. Nigdzie się nie ukryjesz", która miała premierę w minionym tygodniu, dają kolejne powody do przypuszczenia, że polskie służby współpracowały z amerykańską Agencją Bezpieczeństwa Narodowego.

Dołączone do książki dokumenty wskazują, że:

• Polska znalazła się wśród partnerów amerykańskiego wywiadu w zakresie inwigilacji komunikacji elektronicznej. Nie należy jednak do kluczowych partnerów NSA.
  • Od 2009 roku istniał (i prawdopodobnie nadal działa) program ORANGECRUSH, który obejmuje współpracę z jedną z polskich agencji rządowych. Program miał być znany w Polsce pod kryptonimem BUFFALOGREEN. Nie wiadomo, o jaką agencję chodzi.
  • W ramach tego programu Polska przekazywała amerykańskim służbom zarówno tzw. metadane telekomunikacyjne (dane o tym kto, z kim i kiedy się komunikował), jak i treść przechwytywanych komunikatów.
  • Program miał umożliwiać przechwytywanie i analizę komunikacji z obszaru Afganistanu, Bliskiego Wschodu, części terytorium Afryki, ale także Europy (nie jest jasne, w jakim zakresie).
  • Na pewnym etapie tej współpracy Polska przekazywała stronie amerykańskiej nawet ponad 3 miliony metadanych telekomunikacyjnych dziennie.

Polskie władze nabrały jednak wody w usta – nie zaprzeczają ani nie potwierdzają doniesieniom Snowdena. Podsyca to obawy, że naprawdę mają coś do ukrycia. Do dziś nie dostaliśmy konkretnych odpowiedzi na pytania zadane władzom w ramach akcji “100 pytań o inwigilację”. W oparciu o dokumenty Snowdena zadajemy jednak nowe pytania i doprecyzowujemy poprzednie. Chcemy m.in. wiedzieć, czy polskie służby przekazywały Amerykanom dane, a jeśli tak, to które to były służby i według jakiego klucza decydowały, które dane zostaną przekazane.