Kto zdobędzie nagrodę za najlepszy tekst prasowy o prawach człowieka? – Amnesty International

Zwycięzcę i trzy osoby wyróżnione poznamy w Kinotece o godz. 18:40 na uroczystości odbywającej się w ramach 28. Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Towarzyszył jej będzie pokaz filmu Obóz 14 – Strefa totalnej kontroli o uciekinierze z północnokoreańskiego obozu koncentracyjnego.

W tym roku do konkursu zgłoszono ponad 60 artykułów opublikowanych od maja 2011 do kwietnia 2012 roku w prasie lub w Internecie. Jury – w składzie: Max Cegielski, Mateusz Król (prezes Amnesty International), Ewa Siedlecka i dr Jacek Wasilewski – spośród wszystkich zgłoszonych artykułów wyłoniło 4 laureatów Pióra Nadziei. Jury podkreśla, że postanowiło wyróżnić teksty odznaczające się rzetelnym dziennikarstwem oraz kunsztem literackim. Laureatami tegorocznego Pióra Nadziei są:

• Artur Domosławski za tekst …za którymi nikt nie zatęskni, o zabójstwach dokonywanych przez wojsko w Kolumbii, “Polityka”, lipiec 2011;
  • Małgorzata Kolińska-Dąbrowska za tekst Pan nikt o Turku Cüneycie Polacie skarżącym Polskę w Strasburgu za złamanie jego praw, “Duży Format”, dodatek do “Gazety Wyborczej”, wrzesień 2011;
  • Adam Komarnicki za tekst Matki z placu Majowego o argentyńskiej organizacji działającej na rzecz rozliczenia przypadków wymuszonych zaginięć w czasach rządów junty wojskowej, “Polityka”, maj 2011;
  • Aneta Wawrzyńczak za tekst Kupują dziewczynki za równowartość kilku tysięcy złotych o bardzo złej sytuacji praw kobiet w Afganistanie, portal wp.pl, grudzień 2011.

1997