Kuba: Amnesty International uznała dziś 55 osobę za więźnia sumienia

Darsi Ferrer, dyrektor Centrum Zdrowia i Praw Człowieka (Health and Human Rights Centre) -Juan Bruno Zayas- w Hawanie, jest przetrzymywany od lipca 2009 roku w więzieniu o zaostrzonym rygorze. Postawiono mu fałszywy zarzut przyjmowania nielegalnie zdobytych dóbr – przestępstwo w kontekście którego zwykle stosuje się zwolnienie za kaucją. Nie postawiono go przed sądem. Przetrzymywany jest w więzieniu o zaostrzonym rygorze w Hawanie gdzie trafiają winni popełnienia brutalnych zbrodni.
-Oskarżenie przeciwko Darsi Ferrer to pretekst. Uważamy, że zatrzymanie go to kara za działalność na rzecz promowania wolności słowa na Kubie- powiedział Gerardo Duco z Amnesty International, który zajmuje się badaniem sytuacji na Kubie. Mimo, że sprawy związane z popełnieniem przestępstwa, o jakie oskarżony został Darsi Ferrer, zwyczajowo rozstrzygane są przez zwykłych sędziów, jego sprawa została skierowana do biura Prokuratora Generalnego. Wskazuje to na politycznie umotywowane działań władz. Aktywista był wielokrotnie zatrzymywany w związku z uczestnictwem w protestach.
Każdy oskarżony o popełnienie tego przestępstwa zwykle po wpłaceniu kaucji oczekuje na proces na wolności, a nie w więzieniu o zaostrzonym rygorze. Po raz kolejny władze próbują przeszkodzić obrońcom praw człowieka na Kubie,- powiedział Gerardo Ducos.
W poniedziałek zmarł Orlando Zapata Tamayo uznany za więźnia sumienia przez Amnesty International. Jak wynika z doniesień doszło do tego na skutek trwającego kilka tygodni strajku głodowego będącego protestem przeciwko warunkom panującym w więzieniu.
Darsi Ferrer i jego żona Yusnaimy zostali aresztowani, bez ważnego nakazu, 9 lipca 2009 roku w Hawanie, na kilka godzin przed demonstracją zwolenników wolności słowa, w której mieli uczestniczyć. Przesłuchiwano ich kilka godzin. Darsi Ferrer był skuty i bity przez ośmiu policjantów. Po kilku godzinach parę wypuszczono bez postawienia zarzutów. 21 lipca 2010 roku Darsi Ferrer został aresztowany ponownie. Powiedział, że zabrano go na posterunek policji w celu przesłuchania w związku z materiałami budowlanymi, jakie policja skonfiskowała podczas poprzedniego zatrzymania. Został jednak bezpodstawnie zatrzymany, umieszczony w więzieniu o zaostrzonym rygorze na obrzeżach Hawany i oskarżony o przyjmowanie dóbr pochodzących z nielegalnych źródeł. Darsi Ferrer twierdzi, że materiały budowlane, dwa worki cementu i kilka żelaznych prętów podarował mu kolega, który opuścił kraj i nie zakończył odnawiania własnego domu. Zanim przedstawiciele władz dokonali konfiskaty materiały znajdowały się na werandzie przed domem, gdzie były widoczne z ulicy.
Dodatkowe informacje:
Aleksandra Minkiewicz