Kuba: Zwolnienia więźniów sumienia powinny być kontynuowane – Amnesty International

Kuba: Zwolnienia więźniów sumienia powinny być kontynuowane

Dzięki tym zwolnieniom liczba więźniów sumienia, którzy wyszli na wolność w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, wzrosła do dziesięciu. Czterech z nich – Leonardo Bruzón Ávila, Emilio Leyva Pérez, Carlos Alberto Domínguez González i Lázaro Miguel Rodríguez Capote – było więzionych bez sądu przez ponad 2 lata.

AI uznaje 78 innych skazanych na Kubie za więźniów sumienia i apeluje do władz, aby wszyscy oni zostali natychmiast i bezwarunkowo zwolnieni.

“Ponadto – dodała organizacja – apelujemy do władz, aby przestrzegały zasad traktowania więźniów zawartych w międzynarodowych przepisach praw człowieka.”

Informacje ogólne

W ciągu kilku dni od 18 marca 2003 roku władze kubańskie zatrzymały podczas łapanek dziesiątki dysydentów. Niektórych wypuszczono następnie na wolność, ale 75 z nich, wśród których znajdowali się Manuel Vázquez Portal i Juan Roberto de Miranda Hernández, w wyniku orzeczeń sądów doraźnych i ewidentnie niesprawiedliwych skazano pospiesznie na początku kwietnia na wieloletnie kary więzienia aż do 28 lat. Większość odwołała się, ale apelacje zostaly odrzucone.