Kwiaty dla Delary Darabi – Amnesty International

Kwiaty dla Delary Darabi

Rankiem 1 maja Delara Derabi została stracona. Była skazana na karę śmierć za zbrodnię, którą rzekomo popełniła w wieku 17 lat. Egzekucja odbyła się w Centralnym Więzieniu w mieście Raszt. Delara jest drugą już osobą w Iranie w tym roku, której zostało odebrane życie za zbrodnię, którą rzekomo popełniła będąc jeszcze nieletnią. Była to już 140 egzekucja w Iranie w tym roku.
Według dochodzących do Amnesty informacji, 6 maja Iran planuje powieszenie kolejnych niepełnoletnich: Amira Khaleghiego Safara Angootiego (odpowiednio 17 i 16 lat w momencie popełnienia przestępstwa).
Więcej informacji: Iran: Delara Darabi stracona Prosimy o przyniesienie najlepiej tulipanów, w poezji perskiej kojarzonych z bohaterami i męczennikami. Dziękujemy jednej z naszej sympatycznek za tę sugestię.

Prosimy o zaproszenie znajomych na Facebooku i Goldenline

Dodatkowe informacje: