Laureatka Nagrody Sacharowa w niebezpieczeństwie – Amnesty International

Laureatka Nagrody Sacharowa w niebezpieczeństwie

Wiadomość o nagrodzeniu Nasrin Sotoudeh, irańskiej prawniczki, przez Parlament Europejski Nagrodą na Rzecz Wolności Myśli nadeszła w tym samym momencie, kiedy zdrowie irańskiej obrończyni praw człowieka pogorszyło się przez podjęty przez nią strajk głodowy w więzieniu. Protestuje przeciwko zakazie widzeń ze swoją 13-letnią córką i 5-letnim synem.

Nasrin Sotoudeh jest więźniem sumienia. Jest uwięziona od września 2010 r., a strajk głodowy podjęła 10 dni temu. 22 października została zabrana do szpitala w więzieniu Evin w Teheranie.

– Od trzech miesięcy Nasrin Sotoudeh mogła spotykać się ze swoimi dziećmi oddzielona od nich szkłem. Była to kara władz więzienia za używanie chusteczki do pisania swojej obrony na nadchodzącą rozprawę sądową – mówi Ann Harrison, Wice-dyrektorka Programu Amnesty International ds. Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.

– Władze Iranu nałożyły zakaz podróżowania na jej córkę a przy pewnej okazji przetrzymywali jej męża prze całą noc w areszcie za pokojowe działania na rzecz Nasrin Sotoudeh. Pomimo ogromnego podkreślania roli rodziny w społeczeństwie irańskim, władze Iranu robią wszystko, by uciszyć rodziny więźniów sumienia i więźniów politycznych. Są to szokujące przykłady tego, do czego są zdolne władze Iranu, by zniszczyć wszelką krytykę – dodaje Ann Harrison.

– Poddając represjom osoby z rodzin więźniów, po to, aby powstrzymać ich legalne, pokojowe działania, władze Iranu depczą wszelkie swoje zobowiązania wobec międzynarodowych standardów ochrony praw człowieka.

Nasrin Sotoudeh jest bardzo znaną i ceniona prawniczką w Iranie. Była szefową Centrum Obrońców Praw Człowieka- organizacji założonej w Iranie przez Shirin Ebadi – również prawniczkę, laureatkę Pokojowej Nagrody Nobla. Nasrin Sotoudeh brała w obronę uwięzionych działaczy opozycji, szczególnie po wyborach z 2009 r. Broniła również młodociane osoby skazane na karę śmierci. We wrześniu 2010 została aresztowana i skazana za “szerzenie wrogiej propagandy” i “konspirację przeciwko bezpieczeństwu publicznemu”. Tak na prawdę został uwięziona z powodu swojej działalności w Centrum Obrońców Praw Człowieka. W lutym 2011 r. sąd skazał ją na 11 lat więzienia, zakazał jej wykonywania zawodu i opuszczania kraju przez 20 lat.

fot. Payvand.com

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Rada Bezpieczeństwa ONZ musi priorytetowo zająć się odpowiedzialnością Rosji za zbrodnie wojenne w Ukrainie